Janne Andersson Emil Forsberg och Concacaf-ordföranden, Victor Montagliani. Foto: Bildbyrån/TT

VM-kvalet 2022 i fara: ”Måste titta på att göra om”

Uppdaterad
Publicerad

Många internationella fotbollslandskamper ser inte ut att kunna spelas under 2020.

Det kan påverka VM-kvalet till Qatar 2022.

Det berättar Fifas vice ordförande och Concacaf-ordföranden, Victor Montagliani.

– Vi har även andra evenemang som vi antagligen måste titta på att göra om, till och med vårt VM-kval, säger kanadensaren till nyhetsbyrån AP.

Mycket tyder på att de flesta internationella fotbollsmatcherna kanske inte spelas förrän 2021 på grund av Coronaviruset.

Det oroar Fifas vice ordförande och Concacaf-ordföranden Victor Montagliani som nu tror att det inte blir några landslagsmatcher till hösten.

Corona och idrott

– Jag tror att nationell fotboll är en prioritering nu. September finns fortfarande i böckerna, men jag vill säga att jag inte är säker, säger Montagliani i en intervju med The Associated Press och fortsätter:

– Jag tycker personligen att det kan vara lite av en utmaning. Inte bara på grund av hälsoproblemen utan även på grund av dem olika graderna av beredskap som krävs.

Men det är inte bara 2020 års matcher som påverkas om det inte blir några landslagsmatcher i höst.

Även kvalet till VM i Qatar kan komma att behöva ändras både spel- och tidsmässigt om det hinnas klart inför mästerskapets början i november 2022

– Vårt huvudfokus är att spela klart ”final four” (i Nations League). Men vi har även andra evenemang som vi antagligen måste titta på att göra om, till och med vårt VM-kval, säger kanadensaren.

– Vi måste tänka på hur det skulle fungera i en situation där kalendern nu är mindre än vad vi förväntade oss att den skulle vara.

”Tvivlar starkt”

Just nu pågår ett arbete med att sätta samman en arbetsgrupp inom Fifa för att se över speldatum säger Montagliani som åtminstone vågar titta framåt mot ett datum.

– Jag är ganska säker på att marsfönstret 2021 kommer att vara bra, säger Montagliani.

Men oavsett när den nationella och internationella fotbollen kommer igång igen tror Concacaf-ordföranden inte att det blir någon publik i början.

– Jag tvivlar starkt på att den första fotbollsmatchen kommer att spelas inför åskådare. Jag kan bara inte se det. Jag tror att det skulle tas en enorm risk, säger Motagliani enligt nyhetsbyrån AP.

KLIPP: Fifa-domaren tränar upp flaggtekniken i vardagsrummet (31 mars 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet