Fifas ordförande Gianni Infantino och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Foto: Bildbyrån

Fifa vädjar till Johnson efter PL:s besked

Uppdaterad
Publicerad

Premier League släpper inte spelare på landslagsuppdrag i rödlistade länder. Och La Liga stödjer de klubbar som inte vill släppa iväg spelare till Sydamerika.

Det har fått internationella fotbollsförbundet Fifa att reagera.

Fifa-ordföranden Gianni Infantino har skrivit till Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och bett om hans stöd så att spelare ska kunna representera sina länder.

Infantino säger att Premier League- och La Liga-klubbar bör släppa iväg spelare till VM-kvalet i september för att ”bevara och skydda sportens integritet”.

Premier League meddelade i tisdags att samtliga klubbar enhälligt bestämt att inte släppa iväg de spelare vars landslag kommer att spela i rödlistade länder den kommande månaden. Totalt stoppas närmare 60 spelare från 19 Premier League-klubbar från landslagsspel i september.

Anledningen är de brittiska karantänsbestämmelserna för covid-19. Spelare som besökt rödlistade länder kommer att sättas i karantän i minst tio dagar vid återkomst till Storbritannien.

Även spanska fotbollsligan La Liga har meddelat att man ger sitt stöd till de klubbar som inte vill släppa sina spelare till det sydamerikanska VM-kvalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.