Förbundet: ”Vi är minst sagt förvånade”

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska damlandslaget kommer att bojkotta Fotbollsgalan nästa måndag. Det beskedet kom som en överraskning för det svenska fotbollförbundet.

– I grund och botten är min uppfattning att man löser sällan bra och långsiktiga lösningar med strejk, säger fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till SVT Sport.

Landslagsspelarna har försökt få till ett nytt avtal med förbundet under hela 2017 – men ännu har man inte haft någon framgång.

Därför meddelade Caroline Seger i en intervju med Fotbollskanalen i dag att landslaget bojkottar Fotbollsgalan.

Håkan Sjöstrand utgör i förbundets förhandlingsdelegation tillsammans med damernas landslagschef Marika Domanski Lyfors. Förbundet och spelarföreningen hade sitt senaste möte i torsdags.

– Vi hade en återkoppling så sent som i går, där vi var överens om att försöka hitta en överenskommelse under nästa vecka. Utifrån det är jag besviken över det här, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till SVT Sport.

– Nu måste vi ta reda på om det har hänt något, och vad i så fall, fortsätter Sjöstrand.

Men vad säger du om spelarnas besvikelse över att det dragit ut så lång tid?

– Det är ju två parter i en sådan här förhandling, och det är naturligtvis inte alltid lätt. Samtidigt hade vi en överenskommelse igår om att skulle lösa det här nästa vecka, säger Håkan Sjöstrand.

”Hitta något som är bra”

En vecka efter Fotbollsgalan ska Sverige träningsspela mot Frankrike. Är inte ett nytt avtal klart då, så finns risken att damlandslaget går ut i strejk och inte spelar mot Frankrike.

– Vår ambition är att hitta en överenskommelse som är bra, det är viktigt att hitta något som är bra.

Kommer ni att hitta en lösning som alla är nöjda med?

– Det vet jag inte om vi hittar en lösning. Men vår ambition kvarstår att vi vill hitta något som är bra, säger Håkan Sjöstrand till SVT Sport.

Karl-Erik Nilsson också förvånad

Även för ordförande Karl-Erik Nilsson kom utspelet som en överraskning.

– Vi är minst sagt förvånade. Vi är ju mitt i pågående samtal. För oss känns det här som att det är något missförstånd mellan spelarnas företrädare och spelarna, säger han till SVT Sport.

Han tror precis som sin kollega Sjöstrand på en lösning.

– Det finns naturligtvis många orsaker till det men nu är vi där vi är och vi kan inte titta tillbaka, utan vi är i bra dialog och vi har stora förhoppningar om att det här ska vara på plats snart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.