Polens individuella skicklighet på topp, Robert Lewandowski, ska man vara vaksam för, menar Janne Andersson. Foto: Bildbyrån

Förbundskaptenen inför Polen: ”Vi måste lösa deras press”

Uppdaterad
Publicerad

I morgon spelar Sverige den avgörande gruppspelsmatchen mot Polen.

Då har den svenska landslagsledningen gjort sin läxa.

– Polen i morgon är också markeringsinriktade som Slovakien, säger förbundskaptenen Janne Andersson vid tisdagens presskonferens.

Första-, andra- eller tredjeplats. Det är de möjliga slutplaceringarna i EM-gruppen för det svenska landslaget, som oavsett utfall är klart för åttondelsfinal.

Nu väntar Polen i sista gruppspelsmatchen – en match som kommer att avgöra vilken plats Sverige hamnar på. Och inför den drabbningen har förbundskaptenen Janne Andersson och hans kollegor gjort sina analyser.

– Tittar vi på den senaste matchen, mot Slovakien, så fick vi bra rörelse och skapade ett flertal målchanser. Polen i morgon är också markeringsinriktade som Slovakien. En grej är att lösa deras första press, Polen är också ett lag som är skickliga att vinna tillbaka bollen, det är nycklarna i matchen mot Polen. De kommer att vara taggade till tusen i morgon. Det är på förhand en tuff utmaning att ta om hand.

Polen är ett lag som gillar att tacklas och stångas väldigt mycket, precis som det svenska landslaget, menar 58-åringen.

Lewandowski är hotet

Han varnar också för den individuella skickligheten i form av Bayern München-stjärnan Robert Lewandowski, som Polen har på topp.

– Det vi har gjort är att vi har visat (spelarna) hur Polen spelar och framförallt var han är extra bra. Victor Nilsson Lindelöf har mött honom tidigare och kan dela med sig av sina erfarenheter till de andra. Det gäller att vara vaksam hela tiden. Man kan inte säga att man ska punktmarkera honom eller så. En vaksamhet och att se till att de inte får in farliga bollar är viktigt.

Sverige fick sällan låna bollen mot Spanien. Och det vill man förändra.

– Efter Spanien-matchen sa jag ju att vi vill ju ha mer boll. De tittar ju på oss, scoutar ju oss och försöker låsa oss, precis som vi gör, säger Andersson om EM-motståndarna.

Kan få längre vila

Vid vinst i morgon, kommer Sverige att vinna gruppen. Det innebär i sådana fall att man får längre vila till åttondelsfinalen.

– Kan vi få längre återhämtning inför nästa match så är det bra.

Vid gruppvinst spelar Sverige åttondelsfinal den 29 juni. En andraplats betyder match den 28 juni och en tredjeplats innebär att speltid den 27 juni.

Förbundskaptenen meddelar också att samtliga spelare i truppen är uttagningsbara inför morgondagens tillställning.

– Jag kan ta ut de spelare jag vill, den jag inte kommer att ta ut är Mattias Svanberg då han är i den här covidtrappan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.