Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emil Forsberg om pressen i EM-kvalets måstematcher Foto: Bildbyrån

Emil Forsberg: Vi har inte levererat det vi kan och det är upp till bevis nu

Uppdaterad
Publicerad

Ödesmatcher väntar i kvalet.

Och Emil Forsberg känner av pressen att kvalificera sig till EM nästa sommar.

– Hittills har vi inte levererat det vi kan och det är upp till bevis nu, säger mittfältaren till SVT Sport.

Tre poäng på tre EM-kvalmatcher. Nu ställs Sverige mot Estland på bortaplan och Österrike på hemmaplan – och två vinster är nästan ett måste för att Blågults dröm och chans till ett EM 2024 i Tyskland ska existera.

– Det är kniven mot strupen. Vi måste vinna de här två matcherna. Mot Estland måste vi kliva in och göra en bra match och ta det med oss in i nästa. Det är inte optimalt, det vet alla. Men samtidigt har vi fortfarande chans och så länge vi har chans så kommer vi ta den, säger Emil Forsberg till SVT Sport.

Herrlandslaget i fotboll

Hur är det att spela med den pressen och den typer av matcher?

– Personligen så älskar jag vinna eller försvinna-matcher. Det gäller att ta ansvar och lägga stor tyngd på sina axlar och ta för sig. Spelar du i det svenska landslaget så är det oerhört stor press, så ska det vara. Jag har varit med och spelat i tre mästerskap nu och vet hur stort det är. Vi måste gå ut och leverera och hittills har vi inte levererat det vi kan och det är upp till bevis nu.

Skralt med speltid

Forsberg har i säsongsupptakten med sitt tyska Bundesligalag Leipzig vunnit tyska supercupen mot Bayern München. 31-åringen fick bara göra ett inhopp på tolv minuter och i de tre inledande ligaomgångarna har han också börjat på bänken. Och till EM-kvalmatcherna kommer Forsberg med 40 minuters speltid i kroppen sedan säsongsstarten.

– Om man tittar på de senaste åren, så tycker inte jag att det har varit något problem. Jag har levererat på en hög nivå ganska länge i landslaget och har varit jämn i mina prestationer. Det är det som det handlar om, att komma hit och leverera och det är det jag alltid siktar på. Och det är därför jag alltid är så motiverad när jag kommer hit, jag vet att det är stort ansvar och jag gillar att ha det ansvaret och lägga den tyngden på mina axlar.

Sverige möter Estland på lördag 9 september och Österrike på tisdag 12 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet