Visa alla (3)

Förutsättningarna inför Sverige-Ryssland i Nations League

Publicerad

Sverige har gruppsegern i egna händer inför kvällens avgörande i Nations League. En seger innebär inte bara bättre förutsättningar att nå EM 2020 – utan också ett miljonregn över förbundet.

Efter 1-0-segern borta mot Turkiet i lördags har Sverige gett sig ett fint läge att vinna sin grupp i Nations Leagues B-division.

Än har inte Nations League-konceptet satt sig helt hos vare sig spelare eller publik, men förbundet räknar med 20 000 åskådare på Friends Arena i kväll.

Utöver en svensk gruppseger skulle en vinst mot Ryssland innebära tre svenska fördelar. Se alla förutsättningar i faktarutan nedan.

Nannskog: Så ska Sverige slå Ryssland

Förutsättningar inför dramat på Friends:

Visa

Inför sista omgången leder Ryssland B-divisionens grupp 2 tre poäng före Sverige. Vid seger på tisdagskvällen går Blågult upp på lika många poäng, men vinner gruppen på inbördes möten.

Om Sverige vinner över Ryssland:

+ Uppflyttning till A-divisionen till nästa upplaga av Nations League hösten 2020.

+ En plats i B-divisionens slutspel tillsammans med de övriga gruppsegrarna i samma division, i fall Sverige inte tar sig till EM-slutspelet via det ordinarie kvalet. I B-divisionens slutspel, som avgörs våren 2020, står en EM-plats på spel.

+ 53 miljoner kronor i garanterade intäkter till Svenska fotbollförbundet.

Om Sverige spelar oavgjort eller förlorar mot Ryssland:

+ Sverige slutar tvåa i gruppen och får spela i B-divisionen även nästa gång.

+ Ifall Ryssland tar sig till EM via det ordinarie kvalet går platsen i B-divisionens slutspel till Sverige.

+ Sverige hamnar i den andra seedningsgruppen när EM-kvalgrupperna ska lottas.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer