Inte helt lätt att förstå Nations League, tycker Jimmy Durmaz. Foto: Bildbyrån

Spelarnas förvirring: ”Nations League är väldigt oklart”

Uppdaterad
Publicerad

De svenska fansen har inte riktigt tagit Nations League till sig än.

Och inte ens i landslaget – trots powerpoints från ledningen – förstår alla spelare den nya turneringen fullt ut.

– Det är väldigt oklart, jag vet fortfarande inte riktigt vad som händer, säger Jimmy Durmaz.

Nations League har inte fått igång de svenska fotbollssupportrarna hittills. Trots en svensk lyckad VM-sommar har höstens matcher på Friends arena inte varit några publikfester.

Inför avgörande matchen hemma mot Ryssland på tisdag vädjar spelarna om rejäl stöttning, men har också förståelse för att det kommer att ta tid för fansen att greppa turneringens betydelse.

Herrlandslaget i fotboll

– Jag vet att det inte är så många som vet vad det handlar om, men det är en otroligt viktig match för oss, säger Jimmy Durmaz.

Mittfältaren erkänner samtidigt att det nya formatet inte satt sig riktigt hos spelarna heller.

– Vi börjar förstå Nations League mer och mer. Första matchen var lite konstig – är det träningsmatch eller tävlingsmatch? Vi var inte riktigt där. Men nu när vi mötte Ryssland och Turkiet borta, med det trycket de hade där, då kändes det mer som tävlingsmatch.

TT: När kommer fansen att förstå?

– Det kommer att ta sin tid, kanske till nästa gång det är dags igen. För det är väldigt oklart, jag vet fortfarande inte riktigt vad som händer. Jag vet bara att man ska vinna, att det är det bästa. Om vi tar oss till A-gruppen och möter större nationer så kommer folk att intressera sig lite mer.

”Mer eller mindre insatta”

Landslagschefen Stefan Pettersson berättar att ledningen i alla fall gjort sitt för att informera truppen om de nya tävlingsmatcherna. Både Pettersson och förbundskaptenen Janne Andersson har haft dragningar inför laget.

TT: Hur tog truppen emot informationen?

– De har lyssnat och försökt förstå. Det har nog satt sig in i det mer eller mindre. Vissa lite mer, vissa lite mindre. Men vi brukar säga, vinn bara matcherna så löser sig det andra.

Förutom Durmaz hör ytterbacken Ludwig Augustinsson till dem som säger att han haft lite sämre koll.

– Jag har tänkt att man ska vinna varje match och sedan får vi se. Nu har man förstått att om vi vinner kan man komma till en playoff senare och så vidare. Jag såg även idag att det är en del pengar inblandat. Och att kliva upp i en A-grupp där man kan möta Spanien och typ Frankrike... Det vore fantastiskt att få sådana matcher. Väldigt utvecklande att mäta sig mot de nationerna samtidigt som vi får en lättare väg till slutspel.

”Lite krångligt”

Marcus Rohdén tycker att han har koll på det hela efter ledningens powerpointgenomgång och tror att det kommer att sätta sig med tiden.

– Det är lite krångligt. Absolut. Men jag tror det kommer bli självklart när det har hållit på ett tag.

Stefan Pettersson tycker inte heller att det är för krångligt.

– Nej, det tycker jag väl inte egentligen med de intentioner man haft med det. Att göra tävlingsmatcher i ett sorts seriesystem där man kan åka upp och ner och få lite extra in till EM. Vi får se efteråt. Det utvärderas väl ständigt även hos Uefa men det gör man väl främst när det är färdigt. Vi har lite synpunkter gällande matchtider och sådant och det kommer säkert diskuteras.

Förutsättningar inför dramat på Friends:

Inför sista omgången leder Ryssland B-divisionens grupp 2 tre poäng före Sverige. Vid seger på tisdagskvällen går Blågult upp på lika många poäng, men vinner gruppen på inbördes möten.

Det innebär följande:

+ Uppflyttning till A-divisionen när nästa upplaga av Nations League spelas med start hösten 2020. Då kan Sverige få möta stornationer som Frankrike, Belgien och Spanien. På vilket sätt denna turnering, likt årets turnering är länkad till EM-kvalet, påverkar kvalet till Qatar-VM 2022 är ännu inte officiellt bekräftat.

+ En plats i B-divisionens slutspel tillsammans med de övriga gruppsegrarna i samma division (Ukraina, Bosnien och Danmark). I det slutspelet, som spelas våren 2020, står en EM-plats på spel. Om gruppsegrarna dessförinnan lyckas knipa en EM-plats i det traditionella EM-kvalet så går platsen i slutspelet/playoffet till näst bäst rankade lag i divisionen.

+ 53 miljoner kronor i garanterade intäkter till Svenska fotbollförbundet. Uppdelade i 15 miljoner för deltagandet i årets B-division, 23 miljoner för kommande deltagande i A-divisionen samt 15 miljoner kronor i bonus för gruppsegern. En sistaplats och degradering till C-divisionen hade gett hälften i totalintäkt, 26,5 miljoner kronor.

Om det inte blir seger mot Ryssland slutar Sverige tvåa i gruppen. Detta säkrades i och med segern mot Turkiet i lördags (1–0). Att komma tvåa i stället för trea ger också fördelar, förutom att man inte degraderas till C-divisionen (vilket hade varit fallet vid en tredjeplats). Bland annat att Sverige hamnar i den andra seedningsgruppen när EM-kvalgrupperna ska lottas. Då det är tio grupper där två lag från vardera grupp går vidare innebär detta att Sverige undviker en ”mardrömsgrupp” likt den med Frankrike och Nederländerna i EM-kvalet då man enbart kommer få ett högre seedat lag i gruppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet