Sebastian Larsson under en träning med landslaget. Foto: TT

Sebastian Larsson blir lagkapten mot Ryssland: ”Får ta ett större ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Landslagsveteranen Sebastian Larsson, 35, blir den överlägset mest rutinerade spelaren i startelvan mot Ryssland i morgon.

Han har också utsetts till lagkapten i Andreas Granqvists frånvaro.

– Jag får använda den rutin jag har för att hjälpa de yngre spelarna att känna sig trygga, säger Larsson.

Med sina 119 landskamper är Larsson klart mest rutinerad i Blågults startelva i morgon. Närmast är försvararen Pierre Bengtsson med 30 landskamper.

När han dessutom har blivit utsedd till lagkapten så känner ”Seb” ett större ansvar än vanligt.

Herrlandslaget i fotboll

– En nyckel blir att hjälpa de andra spelarna att känna sig trygga. Jag har varit med länge och där får jag ta ett extra ansvar och pusha på de nya grabbarna, säger han.

Nannskog: Han petas i helgen

Med tre tuffa bortamatcher på kort tid har Janne Andersson varit öppen med att han kommer att lufta många spelare under samlingen.

Att Larsson startar i morgondagens träningslandskamp ser SVT:s expert Daniel Nannskog som ett tecken på att han petas i Nations League-mötet med Kroatien på söndag.

– Det är nog en signal att vi kommer att se ”Seb” på bänken och att de hellre satsar på Kulusevski eller Claesson ute på högerkanten, säger Nannskog.

Sebastian Larsson säger såhär om konkurrenssituationen och risken att bli petad av de yngre förmågorna:

– Det är inget konstigt, det är en naturlig övergång. Jag har varit med på den här resan så länge i landslaget att jag har varit på alla olika nivåer. Folk får ha sina åsikter men jag hade inte varit här om jag inte kände att jag kan bidra. Jag är väldigt trygg i vad jag själv kan och inte kan, säger han.

Så startar Sverige mot Ryssland i morgon

Karl-Johan Johnsson – Emil Krafth, Sebastian Holmén, Carl Starfelt, Pierre Bengtsson – Sebastian Larsson, Gustav Svensson, Mattias Svanberg, Ken Sema – Jordan Larsson, Alexander Isak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet