Alexander Isak gjorde det vackra 2-0-målet för Sverige. Foto: Bildbyrån

Stabil svensk seger mot Kosovo efter drömmål av Isak

Emil Forsberg var säker från straffpunkten. Alexander Isak fortsatte med ett drömmål.

Födelsedagsbarnet Robin Quaison krönte storpublikens återkomst på Friends Arena när Sverige gjorde 3-0 på Kosovo och tog viktiga kvalpoäng.

Efter den knappa förlusten borta mot Grekland, behövde Sverige vinna hemmamatchen mot Kosovo för att ha ett fortsatt bra läge i VM-kvalet.

Och den svenska delen av storpubliken på Friends Arena fick till slut också jubla över tre poäng.

Herrlandslaget i fotboll

En videogranskning efter 24 minuters spel ledde fram till Sveriges segermål. Victor Claesson nickade på Kosovoförsvarares hand – och efter en lång betänketid med hjälp av VAR så pekade domaren Marco Di Bello så straffpunkten.

Emil Forsberg tog sats från elva meter. Sköt 1-0 och gjorde sitt första mål i det pågående VM-kvalet, i sin 65:e landskamp.

I den här perioden av matchen spelade Sverige med snabbt passningsspel, kom till avslut och gjorde det jobbigt för Kosovo.

Kosovo inledde andra halvlek på samma sätt. Och satte också Robin Olsen på prov med ett vasst avslut i upptakten av halvleken.

Drömmål av Isak

Och många trodde nog också att det var kvitterat i den 57:e minuten. Men Vedat Muriqi var offside.

Sedan tog Alexander Isak över showen.

Först dribblade han av Kosovos backlinje, tog skott, och tog skott igen. Men båda gångerna räddade Arijane Muric.

Men i 62:a minuten var Muric chanslös.

Alexander Isak tog sats från vänsterposition, dribblade och sköt stenhårt i nättaket – och 2-0 för Sverige.

– Det kanske är mitt snyggaste i karriären. Jag vet inte, men det är möjligt, säger Alexander Isak till C More.

– Man brukar säga att bra aktion leder till bra aktion, och jag hade en bra aktion innan där jag nästan gjorde mål. Så jag hade lite självförtroende och så får jag till ett bra avslut, fortsätter han.

Med 15 minuter kvar av matchen ersattes Isak av Robin Quaison.

Födelsedagsbarnet Quaison, firade sin 28:e födelsedag på bästa sätt när han fyra minuter efter inhoppet sköt 3-0 för Sverige.

Det satte punkt för matchen och tre väldigt viktiga poäng för blågult i VM-kvalgrupp B.

Parallellt spelades matchen mellan Georgien och Grekland, två lag som ingår i Sveriges grupp. Grekland gjorde två mål på stopptid – och fick med sig segern efter dramatik i slutminuterna.

KLIPP: Janne Andersson om Quaison efter vinsten över Kosovo (9 oktober 2021)