Blir det Italien eller Spanien som tar sig till EM-final? Foto: Bildbyrån

Allt du behöver veta inför Italien-Spanien

Uppdaterad
Publicerad

Vilket lag blir först till EM-final?

Italien och Spaniens ställs emot varandra i ett prestigefyllt semifinalmöte på Wembley i London.

Italien–Spanien, semifinal

Avspark: 21.00.

Fotbolls-EM

Arena: Wembley i London.

TV/Radio: TV4/C More/Radiosporten P4.

Bakslaget: Italiens vänsterback Leonardo Spinazzola har varit en av lagets bästa spelare i turneringen, men i kvartsfinalen mot Belgien tog äventyret slut. 28-åringen skadade sig illa i en löpning och bars ut på bår, varpå det italienska förbundet sedan gick ut och bekräftade att han slitit av hälsenan.

Historiska möten: Italien–Spanien är en match som väcker känslor hos många. Inte minst hos spanske förbundskaptenen Luis Enrique som fick näsan bruten i kvartsfinalförlusten i VM 1994. Roligare hade spanjorerna i EM-kvartsfinalen 2008 när de slog ut Italien på straffar och sedan gick hela vägen och lyfte sin första stora trofé på 44 år. När antagonisterna möttes igen i EM-finalen 2012 vann Spanien med 4–0 i en uppvisning så dominant att spanske målvakten Iker Casillas bad domaren att blåsa av matchen. Italien fick revansch i EM 2016 när ett lag lett av Antonio Conte slog ut spanjorerna i åttondelsfinal genom en välförtjänt 2–0-seger.

Rekordjakt: Italien har fått ett rejält uppsving sedan Roberto Mancini tog över tränarrodret 2018. Segern mot Belgien innebär 32 raka matcher utan förlust och Italien är nu bara tre matcher ifrån att tangera det nuvarande rekordet på 35 matcher utan förlust som innehas av Spanien (2007–2009) och Brasilien (1993–1996).

Så gick det i kvartsfinalerna: Italien slog ut Belgien efter en svängig match som slutade 2–1 till ”Gli Azzurri”. Spanien tog sig vidare efter ett straffdrama mot skrällgänget Schweiz. Mikel Oyarzabal satte den avgörande straffen som innebar semifinal.

Det här händer i finalen: Segraren i matchen får möta vinnaren i semifinalen mellan England och Danmark som spelas på onsdag.

KLIPP: Så var kvartsfinalen mellan Belgien och Italien (2 juli 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet