Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kräver spelstopp på träningsmatcher mellan amatörlag Foto: TT

Fotbollförbundet kräver spelstopp på träningsmatcher mellan amatörlag

Uppdaterad
Publicerad
Coronaviruset har satt stopp för all elitidrott i världen.
Det har gett en lavinartad ökning av spel på svenska träningsmatcher – även med lag från de lägre serierna.
Nu kräver Svenska fotbollförbundet ett stopp och får en öppning av den ansvarige ministern.
– Det är viktigt att lyssna på idrottsrörelsen, säger Ardalan Shekarabi (S).

Förra veckan kunde SVT Sport avslöja att det skett en enorm ökning av hur mycket pengar som satsats på svenska träningsmatcher, en direkt följd av att coronapandemin satt stopp för i princip all annan idrott i världen.

Det befaras även en rusning av matchfixare till dessa objekt. Förra veckan ställdes till exempel en träningsmatch mellan två division 4-lag in på grund av att man såg en stor risk för matchfixning.

”Helt oacceptabelt!”

Nu kräver Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand ett förbud på spel på träningsmatcher med lag från serier lägre än division 2.

– Det är helt oacceptabelt! Att man över huvud taget erbjuder den typen av spelobjekt visar att spelbranschen inte tar ansvaret och inte klarar av att reglera det här på ett tillräckligt bra sätt själva, säger han till SVT Sport.

Vad borde man göra?

– De här matcherna ska inte erbjudas.

Nytt regelverk ute på remiss

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (s) är ansvarig minister. Han öppnar nu för att det kan bli en lagstiftning likt den som Sjöstrand kräver. Han berättar att Spelinspektionen har ett nytt regelverk ute på remiss, och där kan ett sådant förbud finnas med.

– Myndigheten har fått i uppdrag att utfärda föreskrifter. De har fått in synpunkter, bland annat med krav på att spel på matcher i lägre divisioner ska förbjudas. Men vi har gett väldigt tydliga instruktioner till Spelinspektionen i svensk lagstiftning: De synpunkter som kommer in från idrottsrörelsen ska särskilt beaktas, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer