Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spanske journalisten José Felix om turerna efter skandalkyssen: ”Konflikten är inte riktigt löst” Foto: Bildbyrån/SVT

Spanske journalisten José Felix om turerna efter skandalkyssen: ”Konflikten inte riktigt löst”

Uppdaterad
Publicerad

Stormen har bedarrat, men läget är fortfarande skakigt i Spanien efter skandalkyssen på fotbolls-VM. Nästa vecka ska nationen möta Sverige i OS-kvalet.

– Konflikten är inte riktigt löst, men det är enklare nu när varken Vilda eller Rubiales är med, säger José Felix, journalist på spanska Marca, som har följt händelseutvecklingen från dag ett.

Uppdatering: under fredagen kom samlade medieuppgifter om att spelarbojkotten fortsätter.

Spanien tog ett historiskt första guld på fotbolls-VM. Men efterspelet kom att handla om annat än det sportsliga.

Situationen, där förbundsordföranden Luis Rubiales tog tag i spelaren Jennifer Hermoso och kysste henne på munnen på medaljpodiet, fick snart stora konsekvenser.

Förbundskaptenen Jorge Vilda fick sparken och Jennifer Hermoso anmälde så småningom händelsen till spanska åklagarmyndigheten.

Har lämnat sina uppdrag

Luis Rubiales, som själv hävdar att kyssen inte hade någon sexuell innerbörd, står anklagad för sexuellt ofredande och ska förhöras under fredagen.

Han är avstängd av Fifa under utredning och valde efter stora påtryckningar att lämna sina uppdrag som ordförande i spanska fotbollsförbundet och som vice president i Uefa.

”Det blir nästa steg”

När Spanien kommer till Göteborg nästa vecka för Nations League-mötet med Sverige, som också är ett viktigt OS-kval, leds de av Montserrat Tomé, Spaniens första kvinnliga förbundskapten.

Som det verkar just nu kommer alla VM-spelare bojkotta matchen.

– Problemet i Spanien har varit att 90 procent av ledarna är män. Det försöker man ändra på nu. Det blir nästa steg, säger José Felix.

Få hela bakgrunden och hör mer från den spanske sportjournalisten i spelaren ovan. Intervjun spelades in under torsdagen – i dag, fredag, måste Spanien presentera sin trupp till Nations League.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.