Se IFK-stjärnan Torbjörn Nilssons konditionsträning i ett träsk med tonåringarna i Ytterby. Foto: SVT/Målet är målet

Legendaren: ”Ville visa att det inte är fult att tävla”

Uppdaterad
Publicerad

Torbjörn Nilsson var en av Europas bästa anfallsspelare under 80-talet och har tränat elitlag i 25 år. Nu har han provat sina metoder på helt vanliga tonåringar.  

– De fastnade verkligen i hjärtat, säger Torbjörn Nilsson.

Torbjörn Nilsson har länge drömt om att ta steget från elitlagen och träna helt vanliga tonårslag. I den nya tv-serien Målet är målet testar han sina metoder tillsammans med tränarkollegan Martin Johansson. Träningsfilosofin kan beskrivas som en mellanväg: De vill inte tona ner tävlandet, men inte heller toppa laget eller syssla med selektering.

– Vi ville visa att det finns en väg, det är inte fult att tävla. Vi kan tillgodose sociala mål och inte svika ungdomarna bara för vi vill vinna, säger Torbjörn Nilsson.

– Fotboll är en lek och i den leken ska man göra mål, säger Martin Johansson i Målet är målet.

Fick jobba med attityden 

Att coacha tonårslag var inte alls så enkelt som han först hade trott.  

–  Det blev ingen räkmacka som vi hade tänkt oss. Vi hade nätter där vi låg vakna och tänkte på hur vi skulle få gruppen att fungera och barnen att gnälla mindre. Ska man nå resultat så måste man träna attityden först, säger Torbjörn Nilsson. 

Är det här ett sätt för dig att kritisera dagens ungdomsfotboll? 

–  Nja, men att komma med synpunkter i alla fall. Många börjar med detaljträningar för barn. Men fotboll behöver inte vara svårt. Det handlar om att göra mål och förhindra mål, säger Torbjörn Nilsson. 

Hur det gick för lagen han coachade får Torbjörn Nilsson inte avslöja innan serien sänts. Men de unga spelarna från Ytterby IS i Kungälv har satt avtryck. 

– De fastnade verkligen i hjärtat. Jag har varit och tittat ett par matcher och har kontakt med tränarna, säger Torbjörn Nilsson. 

Vill du veta hur det gick för lagen som Torbjörn Nilsson coachade? Se “Målet är målet” i SVT1 torsdag 5 november klockan 20.00 eller i SVT Play

Torbjörn Nilssons träningsfilosofi i fem punkter

1. Lek och rörelse i stället för instruktioner. 

2. Nolltolerans mot mobbning och diskriminering. 

3. Undvik statiska och förutsägbara moment där spelare köar. 

4. Självförtroende och god lagkultur är lika viktiga resurser som skott och fint. 

5. Det är inte farligt att tävla. Att vinna och förlora är roliga delar av träningen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.