Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från Pelés liv och karriär i klippet • I bilden syns han i samband med en intervju 2019 samt efter VM-guldet 1970 i Mexiko Foto: TT Nyhetsbyrån

Fotbollslegendaren Pelé har gått bort – blev 82 år

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollslegendaren Pelé har gått bort efter en tids sjukdom.

Det bekräftar hans agent Joe Fraga för nyhetsbyrån AP.

Den brasilianske nationalhjälten är ensam om att ha vunnit tre VM-guld och klassas som en av de bästa genom alla tider.

Pelé, eller Edson Arantes do Nascimento som hans fullständiga namn var, föddes 1940 och fick sitt stora internationella genombrott i samband med fotbolls-VM i Sverige 1958.

Den då 17-årige Pelé gjorde två mål när Brasilien besegrade Sverige med 5-2 i finalen, och ledde den stora fotbollsnationen till sitt första VM-guld i fotboll. Han fick då smeknamnet ”O Rei” (Kungen, reds anm).

Anfallaren hade en fantastisk karriär och vann ytterligare två VM-guld med Brasilien, 1962 och 1970.

I samband med VM 1970, som avgjordes i Mexiko, tilldelades Pelé även Guldbollen som mästerskapets bäste spelare. Under 1960- och 70-talet var han världens mest kände fotbollsspelare.

Spelade i Santos i 18 år

På klubbnivå representerade han brasilianska Santos FC under 18 år, innan han avslutade karriären i USA och New York Cosmos mellan 1975 och 1977.

Enligt Guinness rekordbok gjorde han smått otroliga 1 279 mål på 1 363 matcher under sin långa och framgångsrika karriär.

Utsågs till århundradets bäste spelare

Det har länge tvistas om det är Pelé eller Maradona som är den bäste fotbollsspelaren genom alla tider. Efter Argentinas VM-guld i år bör även Lionel Messi finnas med i diskussionen, men år 2000 lät Fifa Pelé och Maradona dela på utmärkelsen ”Århundradets bäste fotbollsspelare”.

I landslagsdressen noterades han för makalösa 77 mål på 92 landskamper. Ett facit som länge stått som rekord i Brasiliens landslag, innan Neymar tangerade siffran under VM i Qatar 2022.

Har legat på sjukhus i en månad

Efter karriärens slut 1977 har Pelé varit en flitig ambassadör för fotbollen och gjort otaliga resor världen över.

Pelé opererade bort en tumör i tjocktarmen förra året. Den 29 november i år lades han in på Albert Einstein-sjukhuset i São Paulo för att hans medicinering behövde justeras.

Ett par veckor senare meddelade sjukhuset att det hade skett en ”utveckling” i 82-åringens cancer och att hans hjärt- och njurfunktioner hade försämrats.

SVT sänder direkt efter beskedet om Pelés bortgång. Se sändningen här:

Några punkter från Pelés karriär

  • Historisk med tre VM-guld

Är den ende spelaren med tre VM-guld: 1958, 1962 och 1970.

  • Succén i Santos

Sao Paolo-laget vann i princip allt som går att vinna under Pelés tid i laget, 1956-74. Bland annat Copa Libertadores (Sydamerikas Champions League) två gånger, och den brasilianska ligan sex gånger.

  • Pionjär i USA

1974 slutade han spela, men redan året efter var han tillbaka. Detta i amerikanska New York Cosmos, där det blev en ligatitel 1977 – som blev slutpunkten som spelare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.