Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här hyllas cancersjuke Sven-Göran Eriksson – se de känslosamma bilderna Foto: Emma Wallskog / BILDBYRÅN

Sven-Göran Eriksson hyllades på Idrottsgalan: ”Den absolut största – i den största sporten”

Uppdaterad
Publicerad

Sven-Göran ”Svennis” Eriksson har berättat att han lever på begränsad tid.

På Idrottsgalan hyllades han och de stående ovationerna gjorde honom tårögd.

– Ni får mig att gråta, säger ”Svennis” från scenen.

Se hyllningen i spelaren ovan.

För drygt en vecka sedan kom beskedet att Sven-Göran ”Svennis” Eriksson är svårt sjuk. Den tidigare fotbollstränaren berättade då att han inte alls har lång tid kvar att leva.

Idrottsgalan

– I bästa fall har jag ett år, i sämsta fall lite mindre, sade han till Sveriges Radio.

På Idrottsgalan hyllades den svenske legendaren och det var inte långt ifrån tårar på scenen.

– Ni får mig att gråta. Oj, oj, oj – otroligt vackert. Tack ska ni ha alla idrottsvänner och även om det är nytt folk jag har träffat i kväll. Jag tror inte jag förtjänar allt beröm jag får. Det är lite för bra. Jag har inga mer ord att säga, säger han till stående ovationer.

Hyllningarna från England-stjärnorna

”Svennis” var Englands förbundskapten mellan 2001 och 2006. Flera av dessa stjärnor skickade även de med en hälsningen till den svenske tränaren.

– Vi alla vet om de svårigheter du har gått igenom. Jag har aldrig fått tacka dig för all hjälp och råd du gett mig under alla dessa år, säger Wayne Rooney.

Se hälsningen från Wayne Rooney i spelaren nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

”Han är number one”

– Det är min gamle tränare och det gör naturligtvis ont att det som sker, sker. Han gav mig chansen att komma till Lazio och det var extremt fint att få det, säger Kennet Andersson till SVT Sport.

Hur skulle du ranka honom bland ledare?

– Bland ledare extremt högt, bland fotbollstränare number one. Det är bara att kolla på resultat när det gäller fotbollstränare, vi har jättemånga bra spelare men inte så många bra tränare ute i Europa. Där är han nummer ett, säger Andersson.

VM-hjälten från VM 1994, Thomas Ravelli stämmer med i hyllningskören.

– Han hade en typ av fingertoppskänsla när det gällde att få spelarna att dra i rätt riktning. Den målbilden han hade fick han överfört till dem utan att vara agressiv och skälla och gapa. Han styrde de på ett oerhört sätt, och flera spelare fick ett uppsving under honom. Han har betytt jätte, jättemycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrottsgalan

Mer i ämnet