Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Otto Drakenberg berättar om hur han fick idén att slå en sko i talarpodiet: ”Tystnad hjälpte inte” Foto: SVT

Otto Drakenberg: ”Det gjorde mig otroligt besviken”

Uppdaterad
Publicerad

Han fick Sportspegelpriset för att ha stått upp för sina värderingar vid Fäktförbundets kongress, trots att flera ledamöter högljutt försökte tysta honom.

I en intervju med SVT Sport berättar Otto Drakenberg om känslorna under kongressen.

– Det överraskade mig att alla andra – 100 procent av alla andra 450 deltagare – var helt tysta. Det gjorde mig otroligt besviken.

På Internationella fäktförbundets kongress 2022 försökte ledamöter tysta Otto Drakenberg när han ifrågasatte beslutet att lägga ett mästerskap i Saudiarabien, med tanke på HBTQ-personers och kvinnors rättigheter i landet.

I en intervju med SVT Sports Mats Nyström (se i SVT Play) berättar svenska förbundets ordförande att det var en självklarhet att ifrågasätta valet av Saudiarabien.

Idrott och politik

– Det står i den olympiska överenskommelsen att det bara ska arrangeras mästerskap i länder där deltagarna kan delta på lika villkor i full trygghet.

Efter kongressen har Drakenberg fått stöttning från många men under kongressen var det tyst.

– Det var inte en person från något västland, något land som är likt vårt i värdegrund, som ställde sig upp. Det gjorde mig otroligt besviken. Inte för min egen skull, utan för sakens skull. Otroligt ledsen.

Att ha en konfrontativ ledarstil, som många menar att Drakenberg har, är inte självklart i alla lägen.

– Om vi vill få fram en ny idé, bättre OS-kvalregler eller hållbarhetsaspekter, förstår jag att det inte är konflikt som får folk till förhandlingsbordet. Men när det gäller att stå upp för det alla OS-deltagande länder skrivit under på, måste det var någon jäkla ordning.

Många håller med – men flera har också uttryckt andra åsikter kring strategin, exempelvis Svenska fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt som menar att en sådan ledarstil riskerar att få litet inflytande.

– Jag ska inte kommentera hur det är i andra idrotter. Men respekten vi bemöttes med på den senaste kongressen, var av en helt annan art än tidigare, säger Drakenberg.

Han berättar att Internationella fäktförbundet nu tagit tag i frågan om OS-kval.

– Under hela min tid som ordförande har vi kämpat för bättre OS-kvalregler, nu har det tillsatts en arbetsgrupp. Så jag skulle säga att det har lönat sig att stå upp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stående ovantioner på Idrottsgalan när Otto Drakenberg prisades Foto: SVT/Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet