Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Dejan Kulusevski Foto: Bildbyrån.

Kulusevski: ”Vi blir extremt dömda från alla håll”

Uppdaterad
Publicerad

Pressen utifrån kan ibland bli för mycket – även om man som professionell fotbollsspelare är van vid höga förväntningar.

Svenska herrlandslaget har haft en fotbollspsykologisk rådgivare i flera år för att hjälpa spelarna.

– Man måste lära sig att hantera det och kunna koppla av ibland, säger Dejan Kulusevski till SVT Sport

Svenska herrlandslaget har haft en fotbollspsykologisk rådgivare sen 2016. Då Janne Andersson tog över landslaget tog han med Daniel Ekvall som han jobbat med i Norrköping. Med hans hjälp kan spelarna få verktyg att hantera kraven och förväntningarna inför ett stort mästerskap som EM.

– Det handlar om att förhålla sig till det, det blir ju lite klyschigt, men att fokusera på det som är inom ens eget kontroll, säger landslagets fotbollspsykologiska rådgivare Daniel Ekvall till SVT Sport.

– Det är ju bara spelare och ledare som vet exakt taktik och matchplan och det innebär ju i förlängningen att de åsikter som är viktigast är lagkamraters och Janne och Peters synpunkter. Övriga åsikter får finnas där, men att försöka träna på att inte lägga så stor vikt vid det.

”Jag vill ha perfektion”

För Dejan Kulusevski, som bara är 21 år gammal och flyttade ut i Europa redan för fyra år sedan, har både förväntningarna och pressen vuxit med hans klubbbyte till ett av världens bästa lag – Juventus. Och svenskens krav på sig själv är höga.

– Jag vill ha perfektion i varje träning och varje match och jag blir besviken om jag inte levererar. Vi blir extremt dömda från alla olika håll och ska alltid leverera och det är den sporten vi håller på med. Man måste lära sig att hantera det och kunna koppla av ibland, säger Dejan Kulusevski.

Han pratar av sig med nära och kära om något skulle oroa honom.

– Man pratar med de som en nära en om det man känner och sina problem. Det klart att när det går bra så behöver du inte tänka på någonting, problemet är när det går sämre, du försöker ändra på allt och hitta fel i din vardag. Den som hanterar det bäst går det bättre för.

Lustig uppskattar Ekvall

Mikael Lustig tycker att det är sköt att Daniel Ekvall är på plats.

– Skulle det vara något och skulle man ha några hjärnspöken eller något som man har svårt att släppa så vet man att han finns runt hörnet. Psykologin är väldigt viktig i dagens fotboll och vi kommer se det mer och mer.

KLIPP: Här EM-laddar landslaget i Båstad (26 maj):

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se när landslaget tränar inför EM-slutspelet i sommar. Foto: Anders Wiklund/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer