Får Hanna Bennison och Caroline Seger dra igång igen i juni? Foto: Bildbyrån

Fotbollssommar eller inte – i dag tas beslutet

Uppdaterad
Publicerad

Kvällstidningarnas uppgifter pekar på att elitfotbollen får dra i gång med seriespelet i sommar.

I dag blir beskedet officiellt.

Blir det grönt eller rött ljus från Folkhälsomyndigheten och regeringen?

Statsepidemiologen Anders Tegnell har tidigare under pandemin uttryckt att det inte är matcherna som oroar, utan att det är folksamlingarna som fotbollen bidrar till.

Ett uttalande som inte gillades av fotbollsklubbarna.

Tegnell populär?

Kanske kan Tegnell bli mer populär i Sveriges elitklubbar efter dagens besked.

I dag är det nämligen tänkt att Folkhälsomyndigheten och regeringen ska svara på frågan: Kan elitfotbollen starta i juni?

Enligt kvällstidningarnas uppgifter pekar allt på att Tegnell kommer säga ”ja”, och ge klartecken för spel i sommar.

Herrallsvenskan kan i så fall vara i gång med matchspel den 14 juni och damallsvenskan den 27–28 juni.

Sedan tidigare är det klart att matcherna kommer att spelas inför tomma läktare. Det kan även bli aktuellt med fem byten, enligt Internationella fotbollsförbundet Fifas beslut.

”Klarnar”

Vid ett positivt besked blir det raskt arbetstempo för klubbarna, Svensk elitfotboll (Sef) och Elitfotboll dam (EFD), då träningsmatcher ska ordnas, herrarnas svenska cupen ska klämmas in (damernas har ställts in) och sedan ska det väljas en variant av de spelprogrammen som sedan en tid finns.

– En komplikation är att vi är beroende av den internationella kalendern och den får vi inte besked om förrän i mitten av juni, efter Uefas exekutiva möte den 17 juni. Då klarnar en hel del, säger Sef-ordföranden Lars-Christer Olsson.

– Den första delen av programmet kommer att kunna läggas, men vi kan inte fastställa datum för matcher i höst. Vi har ett underlag som klubbarna omedelbart kan ta ställning till.

Enligt Expressen och Aftonbladet kommer Folkhälsomyndigheten att redogöra för beslutet under en presskonferens på morgonen, där generaldirektör Johan Carlson, inrikesminister Mikael Damberg (S) och kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) deltar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.