Janne Andersson fortsätter som förbundskapten över EM 2024. Foto: Bildbyrån

Janne Andersson förlänger med landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Förbundskapten Janne Andersson förlänger sitt avtal med Svenska Fotbollförbundet.

Avtalet skulle ha gått ut efter VM 2022 men sträcker sig nu till och med EM 2024.

– Det känns roligt att ha ett längre perspektiv med tanke på de häftiga utmaningar vi står inför, säger han till SVT Sport.

No Janne, no party?

Nu står det i alla fall klart att festen fortsätter ett bra tag framöver.

Herrlandslaget i fotboll

Janne Anderssons avtal med förbundet förlängs med två år till och med sommaren 2024. Han säger att det aldrig fanns några tvivel.

– Jag och Håkan Sjöstrand (generalsekreterare, reds anm) har löpande avstämningar och när vi diskuterade tidsaspekten var båda överens om att vi ville ha långsiktighet och kontinuitet. Därför kändes det självklart att förlänga. Jag trivs fantastiskt bra med mitt jobb, säger Andersson till SVT Sport.

Ökad kravbild efter succén?

Andersson tog över som förbundskapten 2016 och har sedan dess lett landslaget till flera starka prestationer. Under Anderssons ledarskap har de tagit sig till kvartsfinal i VM 2018, vunnit sin grupp i Nations League samt kvalificerat sig till EM som ska spelas 2021.

Upplever du att kravbilden på Sverige har förändrats?

– Vårt grundmål är att ta oss till mästerskap, det betyder mycket för svensk fotboll. Sedan om folk har höga krav eller förväntningar på oss har vi inga problem med det, men jag tror att de flesta ser realismen i ungefär var vi hör hemma.

– Kan vi rå på de lite större nationerna ibland är det fantastiskt roligt, det hoppas jag att vi kan fortsätta göra framöver. Sedan ska vi också kunna hantera matcher mot nationer där vi på pappret är det bättre laget, säger Andersson.

”Idel tuffa utmaningar”

Nästa samling för herrlandslaget är i höst när det vankas hemmamatcher mot Frankrike och Portugal den 5 respektive 8 september.

– Härnäst ska vi möta Frankrike som är världsmästare, Portugal som är Europamästare och Kroatien som är VM-tvåa. I dubbelmöten. Utan att kunna all historia är det förmodligen det tuffaste ett svenskt landslag har ställts inför. Det är idel tuffa och häftiga utmaningar som väntar, säger Andersson.

ARKIV: Janne Andersson om allsvenskan: ”Måste igång så fort som möjligt” (18 maj 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet