Frankrike vidare – Kylian Mbappé bakom alla tre mål

Frankrike är vidare till kvartsfinal efter en 3-1-seger mot Polen.

Då bidrog Kylian Mbappé med en assist och två mål.

Samtidigt blev Olivier Giroud historisk som franska landslagets mesta målskytt.

VM:s tredje åttondel avgjordes mellan regerande mästaren Frankrike och Polen. Detta efter att de förstnämnda vunnit sin grupp, medan Polen kom tvåa bakom Argentina i sin.

Frankrike kontrollerade en stor del av spelet under den första halvleken. Men den första riktigt stora chansen, eller chanserna, stod Polen för. En trippelchans av Piotr Zielinski och Matty Cash stoppades av Hugo Lloris samt av Raphael Varane på mållinjen.

Det blev i stället Frankrike som tog ledningen precis innan paus. Framspelad av Kylian Mbappé kunde Olivier Giroud placera in 1-0. Det var hans 52:a landslagsmål, vilket gör att han är den mesta målskyttet i franska landslaget, då han gick om Thierry Henry.

– Det är fantastiskt, en barndomsdröm att få slå ”Titi” Henry. Nu är det gjort. Många har sagt att det skulle komma, nu lägger jag det bakom mig och koncentrerar mig på att gå så långt som möjligt med laget, säger han efter matchen.

Mbappé bakom alla tre mål

I andra halvlek hade Giroud en andra boll i nät efter en cykelspark, men domaren hade blåst av för polsk frispark i sekvensen innan. 2-0 för Frankrike följde dock ändå, på en kontring. Ousmane Dembélé la bollen i sidled till Mbappé, som avslutade i främre krysset.

När klockan precis tagit sig över 90 minuter utökade Mbappé, från ett liknande läge som det tidigare målet. Det är fransmannens nionde mål i VM-sammanhang, vilket är lika många som Lionel Messi.

På stopptid tilldömdes Polen en straff för hands, och Lloris räddade Robert Lewandowskis försök. Men franska spelare var inne i straffområdet och polacken fick slå om. Då fick han hål på Lloris och när fransmannen gick åt höger i målet kunde bollen rullas in i den öppna halvan.

Målet gjorde dock ingen skillnad för utfallet, då Frankrike vann med 3-1. Frankrike är vidare till kvartsfinal medan Polen får tacka för sig. Fransmännen kommer härnäst ställas mot segraren i matchen mellan England och Senegal.