Foto: Bildbyrån. Montage: SVT

Fransk media dagen efter: ”Baksmällan”

Uppdaterad
Publicerad

Det är uppgivna rubriker i franska sporttidningens L'Équipe upplaga dagen efter uttåget ur hemma-VM, efter en 2-1-förlust mot USA. ”Baksmällan” är huvudrubriken, där fokus sen ligger på en bitterljuv gårdag i Paris.

Tidningen hyllar den amerikanska tvåmålsskytten Megan Rapinoe, och skriver ”vi vet inte om Donald Trump var framför sin TV i går kväll”, åsyftandes kritiken den amerikanska presidenten gett Rapinoe på twitter, ”flaggbäraren Rapinoe var författaren till vinsten i åttondelsfinalen och igår blev hon frälsare igen”, skriver L' Equipe.

”Berätta inte om det var hands”

Frankrike låg på för en kvitteringsboll under stora delar av andra halvlek. I slutet av matchen hade man ett inlägg som tog på en USA-försvarares arm.

”Berätta inte för mig om det var hands”, skriver tidningen att lagkaptenen Amandine Henry sa efter matchen.

Då hade Henry ännu inte sett reprisbilderna på O'Hara's handboll – O'Hara som hade armen utsträckt, längs med kroppen.

Tidningen skriver vidare att det var små misstag som straffade Frankrike, inte ett eventuellt VAR-beslut om straff för hands.

”Galen atmosfär”

Tidningen hyllar den inramning som var på arenan Parc des Prince, som man kallar ”Parc des Princesses”.

”Det var entusiastiska amerikanska fans, en fransk befolkning som stod upp för ett lag och ett lag som inte ville ge upp, det var en galen atmosfär på den här VM-matchen”, skriver L'Équipe.

Rapinoe-fokus även i USA

Amerikanska USA Today fokuserade också på matchvinnaren Rapinoe och hennes karaktär i avgörande lägen. ”Trots tweets, kritik och hela cirkusen runt henne, så krymper hon inte av läget, hon frodas i det”, skriver USA Todays Nancy Armour. ”Ju större match, ju mäktigare spektakel, desto mer fantastisk kommer hon att vara”, skriver tidningen om Rapinoe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.