Stéphanie Frappart är historisk som domare. Foto: Bildbyrån.

Frappart om milstolpen: ”Läser aldrig något om mig själv”

Uppdaterad
Publicerad

Hennes namn spreds över hela världen när hon blev den första kvinnliga domaren att döma en herrmatch i Champions League.

Stéphanie Frappart själv tar ingen större notis.

– Jag läser aldrig något om mig själv, säger hon till BBC.

Fransyskan har dömt i Ligue 1 sedan 2019 och i augusti dömde hon den europeiska supercupfinalen, mötet mellan segrarna i herrarnas Champions League och Europa League. I början av december skrev hon nästa kapitel när hon som första kvinnliga huvuddomare blåste i gång en herrmatch i Champions League när Juventus tog emot Dynamo Kiev.

– Jag vet att jag är en förebild, säger Frappart till BBC.

– Unga kvinnor tittar på tv, så jag vet att om jag är här på planen så kan de se att det är möjligt. Det här är det första som kan hjälpa vissa unga tjejer att börja döma.

Trots att hon är inspiration för många och att hennes namn florerat flitigt i medier över hela världen, påstår sig Frappart leva utanför bruset.

– Jag har inga sociala medier. Jag läser aldrig nyheter om mig själv. Jag har min bubbla, säger hon och fortsätter:

– Jag vet att i fotboll så pratar alla om domare och prestationer, men jag ignorerar fortfarande allt. Jag föredrar det så här.

KLIPP: Hon blev första kvinna att döma i herrarnas CL (2 december 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.