Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Fredrik Reinfeldt om svenska supportrar i blågula landslagskläder Foto: Bildbyrån/SVT

Fredrik Reinfeldt: ”Man ska få stå där med sina tröjor på sig”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt var på plats på Kung Baudouin-stadion i Bryssel där matchen mellan Belgien och Sverige i EM-kvalet bröts i paus efter att att två svenska supportrar skjutits till döds av en terrorist. Nästa match sker i Baku, Azerbajdzjan.

– Min förhoppning är att man ska få stå där med sina tröjor på sig, säger Reinfeldt i SVT:s Aktuellt.

De svenska fansen fick stanna kvar på stadion till mellan 02.00 och 04.00 efter att matchen brutits 21.50. Landslagströjorna gömdes undan för att inte göra dem till eventuella måltavlor i ett läge där den ensamma skytten var på fri fot och man inte visste om han hade medhjälpare.

– Vi fick den uppmaningen att ta av oss våra tröjor men det kommer inte att vara min uppmaning för framtiden. Det öppna samhället är starkare än så där vi ska fortsätta att älska vår fotboll med våra tröjor på oss men just i går kväll var det givetvis klokt, säger Reinfeldt.

Herrlandslaget i fotboll

”Vi måste våga leva vidare”

Nästa gång Sveriges herrlandslag spelar match handlar det om bortamatchen i EM-kvalet mot Azerbajdzjan i Baku 16 november.

– Min förhoppning och min kärlek till fotbollen handlar om att man ska få stå där med sina tröjor på sig. Så vill jag att det ska vara även i framtiden och vi måste våga leva vidare. Tjusningen är att fotbollen drar en så stor publik över hela världen och som följer med, den supporterkultur som finns är fantastisk, och det hoppas jag ska visa sig för dem som åker till Baku, säger Reinfeldt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet