Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrik Reinfeldt är ny ordförande i Svenska fotbollförbundet. Foto: BILDBYRÅN

Fredrik Reinfeldt ny ordförande i Svenska fotbollförbundet

Uppdaterad
Publicerad

Det blir Fredrik Reinfeldt, 57, som efterträder Karl-Erik Nilsson som ordförande för Svenska fotbollförbundet. Den tidigare statsministern, som var valberedningens förslag, fick 143 av de 254 rösterna.

– Jag upplever det här som ett väldigt roligt uppdrag, säger Reinfeldt till SVT Sport.

Karl-Erik Nilsson hade varit ordförande för Svenska fotbollförbundet sedan 2012. Nu har elitklubbarna och distrikten röstat fram Reinfeldt som ny ordförande för de kommande två åren.

– Min uppgift är nu att verka på ett inkluderande sätt. Hanterar man fotbollen rätt, då får unga människor drömma och växa , säger Reinfeldt på årsmötet, säger han till SVT Sport.

Vad tänker du om att det ändå var rätt många som inte röstade på dig här idag?

– Att så ser det ofta ut i en demokrati. Vi röstar och sedan får någon mandatet och sedan får du respektera att det ibland finns de som stödjer dig och de som kanske inte gjorde det.

Största konkurrenten: ”Inga negativa synpunkter på det”

Reinfeldt stod mot Lars-Christer Olsson, som tidigare varit generalsekreterare i det europeiska fotbollsförbundet Uefa och Svensk Elitfotboll. Olsson fick 111 av de 255 rösterna.

– Beslutet är fattat på förbundsmötet, vårt högst beslutande organ. Så jag har inga negativa synpunkter på det, säger Olsson till SVT och fortsätter:

– Jag hade inte ställt upp om jag inte hade velat ha positionen, men det är helt okej.

Hur tror du Fredrik kommer leda svensk fotboll framåt?

– Det återstår att se. Jag har inte hört så mycket vad han har tänkt att göra. Så det ska bli spännande vad han tänker göra.

450 personer närvarande

Det var stort intresse för årsmötet i Solna med cirka 450 personer närvarande.

Den avgående ordföranden, Karl-Erik Nilsson, önskade sin efterträdare lycka till i sitt långa anförande i inledningen av mötet.

– Jag önskar den som väljs lycka till. Nu sluter vi leden och ger honom full uppbackning. Tack för allt, säger Nilsson.

Fredrik Reinfeldt

Född: den 4 augusti 1965 (57 år).

Bor: Stockholm.

Meriter: Civilekonom, föreläsare, författare och före detta politiker (M). Ordförande för Moderata ungdomsförbundet 1992–1995, partiledare för Moderaterna 2003–2015, Sveriges statsminister 2006–2014, ordförande för det internationella samarbetsorganet Extractive Industries Transparency Initiative 2016–, senior rådgivare åt Bank of America Merrill Lynch 2016–, nominerad till en styrelseplats i Djurgårdens IF Fotboll 2020.

Aktuell: På lördagen vald som ny ordförande för Svenska fotbollförbundet (SvFF).

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.