Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Fredrik Reinfeldt i SVT:s ”Aktuellt”: ”Kan inte hantera det på det sättet” Foto: SVT/Bildbyrån

Fredrik Reinfeldt: ”Tänk er att gå in i detta folkhav med uppretade män”

Uppdaterad
Publicerad

Rekordmånga har tillträdesförbud till de allsvenska arenorna.

Utvecklingen med våld och ordningsstörningar är ett allvarligt, djupgående samhällsproblem enligt Svenska fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt.

– Vi har en grupp här som är kriminella, ibland undrar jag om de ens är där för att titta på fotboll?

Allvarliga ordningsstörningar kring matcherna i allsvenskan blir vanligare och både polisen och idrottsministern Jakob Forssmed (KD) menar att klubbarna kan göra mer, till exempel genom att använda arrangörsavstängningar oftare, det medel klubbarna själva kan ta till mot stökiga supportrar.

– Vi är på den frågan. Vi har en ambition att spegla tillträdesförbuden med arrangemangsavstängningar men den processen måste vi se över och se att den är effektiv och hanterbar för klubbarna. Så där är vi nu, säger Johan Lindvall, generalsekreterare för Svensk elitfotboll (Sef).

SVT Sport granskar

Kan inte ingripa på läktaren

En åtgärd Sef har vidtagit är att tydliggöra i direktiv hur arrangören ska gå till väga om säkerheten är hotad. Vid ett ”utskjutande föremål” ska matchen pausas, händer det igen ska det hållas ett matchmöte tillsammans med polis för att bedöma säkerhetsläget.

Men att vakter eller polis skulle gå in på läktarna och gripa de supportrar som begår brott under pågående match är inte aktuellt, menar Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

– Tänk er att gå in i detta folkhav av kollektivt utklädda män som är uppretade och kan tänka sig att använda våld, det är helt enkelt så att vi inte kan hantera det på det sättet, säger han i SVT:s Aktuellt.

Kammaråklagare Marie Bastin håller med.

– Nej. Då skulle de ordningsvakterna eller poliserna bli nedslagna.

Vill stoppa utskjutande pyroteknik

Regeringens utredning för att minska läktarvåldet pågår men ska vara klar först om ett år.

Johan Lindvall menar att det viktigaste nu är att se över säkerheten runt arenorna och problemen med utskjutande pyroteknik, bangers och maskering på läktarna.

– Det är också viktigt att säga att supportrarna, det goda supporterskapet som är i majoritet, måste bidra till den här positiva förändringen. Vi klarar inte det här på egen hand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport granskar

Mer i ämnet