Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrik Reinfeldt: ”Tycker inte vi ska återgå till kollektiv bestraffning” Foto: Bildbyrån

Fredrik Reinfeldt: ”Tycker inte vi ska återgå till kollektiv bestraffning”

Uppdaterad
Publicerad

SvFF-ordföranden Fredrik Reinfeldt ser allvarligt på ordningsstörningar inom svensk fotboll.

Men han vill inte se att kollektiv bestraffning återinförs.

– Jag vet hur kritiken såg ut, säger han.

Svenska Fotbollförbundets nytillträdde ordförande Fredrik Reinfeldt ser allvarligt på skandalscenerna som utspelade sig under söndagens derby mellan Djurgården och AIK. Inkastade bengaler, knallskott och bråk med poliser ledde till ett avbrott i matchen på en timme.

 Inte minst talar Reinfeldt om det faktum att händelserna var tydligt planerade.

– Det drogs ett svart skynke över delar av publiken under vilket man bytte om till uniforma svarta kläder, och uppträdde sedan i syfte att inte kunna identifieras och med detta hoppade man in på planen. Det är alltså inte bara så att det är en ordningsstörning i stunden. Det är en väl förberedd aktion. Som också involverar klädbyte och som är gjord i syfte att undkomma identifiering och att ställas till svars för sina gärningar.

”Brister i strategin”

Han ser dessutom en eskaleringsrisk kring liknande händelser och menar att den nuvarande strategin för att förhindra ordningsstörningar inte fungerar som den ska.

– Vi anar att vi har brister i vår exkluderingsstrategi. Här vill jag understryka att de problem som klubbarna har är att de som har arrangörsansvaret på arenorna inte lämnar ut bildmaterialet. Det gör att det är svårare att använda exkluderingsstrategin, det tycker jag att vi ska visa respekt inför, säger Reinfeldt.

Han menar att de metoder som finns tillgängliga i dagsläget inte används i tillräcklig utsträckning för att problemen ska stoppas.

– Om det blir noll (personer som straffas), då har vi en icke fungerande exluderingsstrategi. Om det blir tio har vi en otillräcklig exkluderingsstrategi, säger Reinfeldt.

Samtidigt är ordföranden tydlig med att han inte vill se ett återinförande av villkorstrappan.

– Jag tycker inte vi ska återgå till kollektiv bestraffning, jag vet hur kritiken såg ut.

Se hela Svenska Fotbollförbundets pressträff med Reinfeldt på SVT Play här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.