• Viktigt meddelande:

    Det brinner kraftigt nordväst om Åbuamossen i Hässleholms kommun. Personer som bor i området bör förbereda sig på evakuering. Läs mer

Frida Östberg expert fotboll SVT Sport Foto: SVT

Frida Östberg: ”Behövs mer stöd och resurser”

Publicerad

Majoriteten av lagen i de två högsta serierna vill se en utökning av Damallsvenskan med två lag. Men SVT:s expert Frida Östberg är inte säker på att det är rätt väg att gå.
– Om allsvenskan ska utökas måste det finnas mer stöd och resurser, säger hon.

En enkät som Radiosporten har genomfört visar att det finns ett stort intresse från klubbarna i damallsvenskan och elitettan för att utöka damallsvenskan med två lag. SVT:s expert Frida Östberg tycker att det är bra att frågan lyfts och att det skulle kunna utveckla svenska lag och spelare.

– Om allsvenskan ska utökas måste det finnas mer stöd och resurser. Vi har inte samma ekonomi som Tyskland, Frankrike och i viss mån England.

– Jag tycker att man ska fokusera på andra saker innan man utreder det här, till exempel om det finns målvaktstränare i alla klubbar och om det finns resurser så att spelarna får den bästa utbildningen och förutsättningarna för att utvecklas. Dessutom tror jag att det är viktigt att de lag som kommer upp är förberedda och har en professionalitet när de väl kommer upp.

Ett argument mot en utökning har varit att det blir fler bortamatcher som kostar för klubbarna. Den anledningen ger Frida Östberg inte mycket för.

– Svenska mästarna Piteå hade längst resor av samtliga lag, men gnällde minst, så det är en inställningsfråga. Men samtidigt är det redan svårt att blanda heltidsjobb och fotbollsspelande.

Fråga · Blir svensk damfotboll bättre med fler lag i damallsvenskan?

För att rösta behöver du ha JavaScript aktiverat.
För att rösta behöver du ha en nyare webbläsare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer