Frida Östberg. Foto: SVT

Frida Östberg om Asllanis flytt: ”Inte nöjd där hon är”

Publicerad

Kosovare Asllani lämnar Linköping för att söka sig till en utländsk klubb – ett inte helt oväntat besked säger SVT:s expert Frida Östberg.
– Hon har själv varit tydlig med att hon inte är nöjd där hon är. Jag tror att hon känner att hon inte fått ut maximalt av sitt spel, säger hon.

På måndagsförmiddagen kom beskedet att Kosovare Asllani bryter sitt kontrakt med Linköping. Ett inte oväntat besked enligt SVT:s expert Frida Östberg.

– Hon har själv varit tydlig med att hon inte är nöjd där hon är. Jag tror att hon känner att hon inte fått ut maximalt av sitt spel, säger hon.

För Linköping är det däremot en tuff förlust, anser Östberg. Även om hon inte tycker att Asllani varit den mest framträdande spelaren i laget.

– Hon kanske själv känt att hon inte fått ut sin fulla potential i laget. Men det är klart att det är ett tungt tapp, hon är en etablerad spelare med sin erfarenhet och bidrar med en hög nivå. Jag tror absolut det kommer bli märkbart, nu är det andra som måste kliva fram centralt och vara spelfördelare.

Linköping har gått ut och sagt att det är nödvändigt att de sålde Asllani, för att bli av med löneposten, vad säger du om det?

– Vi vet hur den ekonomiska situationen ser ut för de damallsvenska klubbarna. Det är tragiskt, men det är den verklighet vi lever i med svensk damfotboll, säger Frida Östberg.

”Ett jättebra alternativ”

Vilken klubb som blir nästa adress för Kosovare Asllani är inte klart. Enligt Sportbladet skulle Real Madrid vara ett alternativ – något som Frida Östberg kan tänka sig.

– Det tror jag är ett jättebra alternativ för henne, och det borde vara intressant för dem med, man behöver rutin och man behöver ganska snabbt etablera sig. Jag tror att det är jätteviktigt att Real Madrid är med i den här satsningen, att man har ett damlag.

– Jag tror det viktigaste för Kosse är att hon är i en miljö där hon blir inspierad. Jag tror att hon försöker söka sig till någon av de större klubbarna som har likvärdiga spelare, där det finns en tanke att hålla bollen efter backen och spela mycket genom den här rollen som hon har.

Håller hon fortfarande på den allra högsta nivån i de bästa klubbarna?

– Efter det hon har visat i Damallsvenskan skulle jag säga nej, men det jag sett i VM tycker jag hon gör ett riktigt bra VM. I hennes fall tror jag det handlar om motivation. Kosse har alla de här kvalitéerna för att hålla i de bästa lagen, säger Frida Östberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer