Rolfö om nya positionen i Barca: ”Du är alltid underlägsen”

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige och Tyskland känner de flesta henne som anfallare och målgörare.

Men flytten till Barcelona i höstas har öppnat dörren för spel på fler positioner – bland annat vänsterback.

– Det är svårt. Det är inte lika enkelt som att anfalla, säger Fridolina Rolfö till SVT Sport.

Efter fyra år i Tyskland gick flyttlasset till Spanien och Barcelona. Ett val som inneburit en hel del förändringar för landslagsanfallaren.

Förutom en ny fotbollsstil och nya spelare omkring sig har Rolfö även fått testa på att spela vänsterback.

– Nu är vi ett väldigt offensivt lag och har mycket boll så jag har inte behövt försvara jättemycket än så länge, vilket jag är väldigt glad för, säger hon och fortsätter:

– Som försvarare är du alltid underlägsen för det är anfallaren som tar besluten och den som spelar bollen. Så du behöver ta upp spelare eller yta. Det är svårt. Det är inte lika enkelt som att anfalla

”Stora drömmar men de känns ändå rimliga”

Första halvlek av fotbollsåret 2022 har varit en succé för Fridolina Rolfös Barcelona. Först blev det en överlägsen seger mot Atletico Madrid i supercupfinalen i januari. Och med sju omgångar kvar av säsongen säkrades den spanska ligatiteln.

Rolfö är en nyckelspelare i både svenska landslaget och klubblaget Barcelona – och fotbollsåret har bara börjat.

– Först och främst drömmer jag om att vinna Champions League. Det är en av anledningarna till att jag valde att gå till Barcelona. Sedan kommer det ju stora mål med landslaget också att få vinna ett mästerskap och den här säsongen förhoppningsvis EM, säger hon innan hon avslutar:

– Det är stora drömmar men de känns ändå rimliga.

Se hela reportaget med Rolfö här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.