Gerard Piqué. Foto: Bildbyrån

Gerard Piqué avslöjad – fick miljontals euro för att ta Supercupen till Saudiarabien

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har den spanska Supercupen spelats i Saudiarabien. Nu avslöjar den spanska tidningen El Confidencial tidigare okända detaljer om hur det gick till när avtalet slöts.

Barcelona-försvararen Gerard Piqué ska, tillsammans med det spanska fotbollsförbundets ordförande Luis Rubiales, pressat de saudiska myndigheterna på över 248 miljoner kronor.

Den spanska supercupen har traditionellt sett spelats mellan vinnaren av ligan och cupen i Spanien.

Men 2019 meddelades det att tävlingen skulle utökas till fyra lag, och avgöras i Saudiarabien.

Betalat nästan en kvart miljard

I dag, i den spanska tidningen El Confidencial, avslöjas delar av hur affären gick till. Där visar det sig, genom ljudupptagningar och läckta dokument, att det spanska fotbollsförbundets ordförande Luis Rubiales och Barcelona-försvararen Gerard Pique (som även är grundare och ordförande för investmentbolaget Kosmos Holding, som bland annat handlar med sändningsrättigheter) tillsammans pressat de saudiska myndigheterna på stora pengar för att affären skulle genomföras.

Totalt ska Saudiarabiens regim ha betalat 24 miljoner euro (drygt 248 miljoner kronor) för att arrangera Supercupen.

Piques förslag

Dokumenten avslöjar också hur Rubiales ska ha gått med på att betala Piqué runt 6 miljoner euro (över 60 miljoner kronor) för affären, och ska i avtalen försökt dölja Piqués inblandning.

Bland annat ska det, enligt El Confidencials artikel, varit Pique som föreslog att turneringen skulle utökas till fyra lag, för att öka turneringens kommersiella värde.

”Tack för allt”

I en ljudupptagning, som El Confidencial har med i sin rapportering, blir det tydligt vilken viktig roll Piqué spelat i affären.

– Affären med Saudiarabien är signerad. Tack för allt. Jag finns här för vad du än behöver. Stor kram. Ta hand om dig, säger Rubiales i samtalet.

Har inte kommenterats

Det finns även samtal som visar att det ska ha varit Piqué som varit den drivande, då Rubiales varit tveksam till att genomföra affären. Men då ger Pique förslag på hur pengarna kan delas upp, och är tydlig i sin uppmaning till Rubiales.

– Rubi, jag förstår din poäng. Men tänk på det. Om alla ser att du var på väg att göra det, men sen drog dig ur, då kommer de att använda det emot dig, säger Piqué.

Varken Piqué eller Rubiales har kommenterat uppgifterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.