Peter Gerhardsson. Foto: Bildbyrån

Gerhardsson: ”Vi ligger efter i den fasen”

Uppdaterad
Publicerad

Ikväll premiärspelar Sverige mot Tyskland i Algarve Cup och för att kunna nå final krävs en seger redan där. En nackdel för förbundskapten Peter Gerhardsson är att en del av hans spelare inte är i säsong.

– Vi ligger efter i den fasen, säger han till SVT Sport.

Sveriges fotbollsdamer får en väldigt tuff start på Algarve Cup då de möter Tyskland. Det är lite av en ödesmatch då en förlust ikväll skulle innebära att man inte kan nå final.

De kan ändå gå in i matchen med högt självförtroende, de bröt nämligen en 24 år lång förbannelse då man slog tyskorna på VM i somras.

Damlandslaget i fotboll

– Då var det framför allt vårt kontringsspel som var väldigt vasst. Vi var väldigt direkta då vi vann boll. Det är den typen av fotboll man måste spela mot alla världsnationer och det hoppas vi kunna göra idag också, säger Gerhardsson.

Hurtig står över

En sak som oroar förbundskaptenen något är att det är försäsong i damallsvenskan där 13 av spelarna håller till.

– Det som är problemet för oss är att de allsvenska spelarna inte har kommit igång och inte börjat spela seriematcher. Vi ligger efter i den fasen med några spelare, men i Algarve har vi presterat bra mot bra nationer.

Skadeläget är däremot positivt. Lina Hurtig är den enda som inte är uttagningsbar mot Tyskland.

–Vi tittar på den fysiska belastningen och det som varit positivt är att alla har sett väldigt pigga ut och det gör att förutsättningarna för att ta ut ett väldigt bra lag är nästintill perfekt.

Matchen sänds klockan 17.20 i SVT1 och på SVT Play.

KLIPP: Fridolina Rolfö: ”Tar med mig självförtroendet in i landslaget”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet