Gerhardsson älskar vardagen med damallsvenskan

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har precis lyckats kvalificera sig till VM i Australien och Nya Zeeland.

Idag drar damallsvenskan igång igen efter knappt två veckors landslagsuppehåll.

– Jag älskar vardagen också. Att bila runt och kolla på damallsvenskan, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson.

Både förbundskaptenen Peter Gerhardsson och assisterande tränare Magnus Wikman åker runt i Sverige för att följa damallsvenskan på plats. En del matcher på tv hinns också med.

Hur nära följer du damallsvenskan?

– Så nära jag kan. Det är där vi har spelare som dels redan spelar i landslaget men också spelare som kan bli aktuella landslagsspelare. Det gäller att ha koll på vilka som presterar bra naturligtvis, säger Peter Gerhardsson.

Färre landslagsspelare i damallsvenskan

För tio år sedan spelade en majoritet av spelarna i landslaget i den svenska ligan. Idag är de endast en handfull med damallsvensk klubbadress i blågult.

Hur påverkar det landslaget?

– Jag tror det är bra för tjejerna att ha möjlighet att komma till väldigt stora klubbar och väldigt bra förutsättningar att utvecklas som spelare. Under dagarna med landslaget så utvecklar vi inte spelare utan plockar fram det bästa. Det är i klubbarna de utvecklas. Därför är miljön viktig för spelarna. Ju bättre miljö, desto bättre spelare och desto bättre för Sverige, säger Peter Gerhardsson.

Omgång tre av damallsvenskan

Fredag: AIK-Häcken (15), Umeå-Vittsjö, Djurgården-Rosengård (16).

Lördag: Kalmar-Linköping (13)

Söndag: BP-Örebro (13), Hammarby-Piteå (15)

Måndag: Kristianstad-Eskilstuna (17)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.