Rekordmånga landslagsspelare i klubblag utomlands

Uppdaterad
Publicerad

Aldrig tidigare har så många damlandslagsspelare i fotboll valt att spela i klubblag utomlands.

En anledning är den högre standarden både på och utanför planen, enligt Hanna Bennison.

– Sverige känns inte så lockande längre, säger landslagsstjärnan i SVT Sports nya serie “Flytten från damallsvenskan”.  

Av de svenska damfotbollsspelare som ingick i OS-truppen i London 2012, spelade fyra i ett klubblag utomlands – resten i damallsvenskan.

I dag, tio år senare, är siffrorna helt omvända.  

Flytten från damallsvenskan

Om vi tar OS-truppen från Tokyo i somras, och även räknar in de övergångar som skett sedan dess, finns enbart fyra spelare kvar i damallsvenskan inför säsongen 2022.

”I princip alla storlag har ett damlag”

I Europa har storlag efter storlag valt att satsa på damsidan senaste åren, något som höjt standarden på ligorna och skapat nya förebilder.

– När man var liten visste man knappt att man kunde gå utomlands, man visste om typ Wolfsburg. Men i dag har i princip alla storlag ett damlag. Det är skithäftigt, säger Anna Anvegård.

Tillsammans med Nathalie Björn och Hanna Bennsion, alla tre från svenska mästarlaget Rosengård, värvades hon till Liverpool-klubben Everton i sommarfönstret i fjol.

Högre standard än i Sverige

När SVT Sport träffar den svenska trion på Evertons träningsanläggning Finch Farm i mitten på februari, nämner de alla tre den högre standarden som huvudanledningen till flytten utomlands.

– Dels gäller det kvalitén i fotbollen. Ligan är jämnare och bättre här och man vill ju alltid ha tuffa matcher. Men också förutsättningarna runtomkring. Faciliteterna, gymmet och lönerna är bättre. Vi har också många fler ledare och specialister runt laget. Och bara en enkel sak som att vi får lagad frukost och lunch här varje dag. Det är rätt stor skillnad mot Sverige faktiskt, säger Hanna Bennison. 

”Herrklubbar måste satsa på damerna”

Finns en risk att utvecklingen i Europa gör att svensk damfotboll halkar efter?    

– Jo men det tror jag. Jag skulle säga att man känner redan nu att det börjar sticka iväg utomlands och att Sverige hamnar lite efter. Sverige känns inte så lockande längre och jag tror det kommer bli tuffare att hänga med i utvecklingen.    

Vad tänker du om det, du är ju på ett sätt en del av problemet?    

– Det är såklart tråkigt. Vi har fortfarande ett väldigt bra landslag, men de flesta spelar utomlands. Om Sverige ska hänga med tror jag fler herrklubbar måste satsa på damerna som Häcken och Hammarby gör. Då tror jag absolut att Sverige kan ha en chans, säger Hanna Bennison.

HELA AVSNITTET: Alla blickar mot England

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flytten från damallsvenskan

Mer i ämnet