Evertons damlag sparkade två tränare på ett halvår

Uppdaterad
Publicerad

Evertons damlag sparkade två tränare inom fyra månader – den första efter fem omgångar – när de sportsliga resultaten uteblev.  

– Jag tror det är något vi kommer se allt oftare på damsidan, säger engelska fotbollsjournalisten Tom Garry till SVT Sport. 

Den svenska tidigare Rosengårdstrion Nathalie Björn, Anna Anvegård och Hanna Bennison gick alla tre till Everton i sommarfönstret i fjol.   

Men fem omgångar in i säsongen fick tränaren som värvat dem, Willie Kirk, sparken. Något som förvånade många. Även den engelska fotbollsjournalisten Tom Garry som bevakar Women’s Super League för tidningen The Telegraph.   

Flytten från damallsvenskan

– Jag tyckte det var en överreaktion. Everton storsatsade i sommarfönstret och värvade hela nio spelare. När man tar in så många nya spelare tar det längre tid än en sommar att bli samspelta. Men det tålamodet fanns inte hos Everton, så i stället togs ett förhastat beslut väldigt tidigt på säsongen, säger han. 

Ytterligare tränare sparkades: ”Aldrig hänt förut”

In kom i stället franske tidigare Lyon-coachen Jean-Luc Vasseur. Men efter tio omgångar gick han samma öde till mötes och fick sparken efter blott 95 dagar på posten.   

– Jean-Luc Vasseur var inte populär bland spelarna, det var många som inte gillade hans tränarstil. Så att Everton nu letar efter en tredje tränare under en och samma säsong, det har aldrig hänt förut i ligans historia, säger Tom Garry.   

Damlagen i England ingår i samma klubbstruktur som herrlagen, vilket innebär att samma ägare och investerare bakom lagen i Premier League nu också har intressen i damfotbollen. Och i takt med att Women’s Super League har gått framåt har de rika klubbägarna investerat mer pengar i sina damlag, som i fallet med Everton. 

En mentalitet som kan bli allt vanligare

Kan det gör att en mentalitet från herrfotbollen letar sig in i damfotbollen?   

– Jag tror det. På herrsidan händer det ofta att en tränare sparkas om laget går dåligt. Nu blir det allt vanligare även på damsidan. Jag tror det är något vi kommer se allt oftare, säger Tom Garry.   

Everton leds just nu tillfälligt av den assisterande tränaren Chris Roberts. Laget har fortsatt haft svårt att vinna matcher, även om de nyligen bröt den negativa trenden med tre raka segrar.

Tio svenska spelare i Women's Super League

Men trots det turbulenta första halvåret som utlandsproffs, ångrar inte svenska försvararen Nathalie Björn att hon gick till Everton.   

– Det har varit en berg- och dalbana verkligen. Men oavsett om det varit kaotiskt runtomkring är vi en bra grupp med många bra spelare. Nu låter som att jag bara säger så, men jag har faktiskt inte tvivlat, säger hon.   

Women’s Super League, damernas högstaliga i England, har seglat upp som det hetaste alternativet bland blågula spelare: här finns just nu tio landslagsspelare från Sverige, utspridda på fem olika klubbar.  

– Att spela här ger alla möjligheter till att bli bäst i världen och få möta spelare i världsklass, som Sam Kerr (Chelsea) och Vivianne Miedema (Arsenal).  Den engelska ligan är väldigt jämn så, jag valde Everton för jag visste att här kommer jag kunna utvecklas väldigt mycket, säger Nathalie Björn.

Se också: Asllani har tystnat – på Real Madrids begäran

HELA AVSNITTET: Alla blickar mot England

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flytten från damallsvenskan

Mer i ämnet