Gerhardsson backar Lindahl: ”Lider med henne”

Uppdaterad
Publicerad

En autograf, en svordom och en dåligt tajmad hyllning av värsta rivalen har fått Djurgårdsfans att vända ryggen åt målvakten Hedvig Lindahl.

Men Lindahl har inte mycket att be om ursäkt för, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson.

– Jag lider framför allt med Hedvig.

Den första tiden i damallsvenska Djurgården har inte varit någon smekmånad för Hedvig Lindahl. Stjärnvärvningen har inte bara haft det jobbigt sportsligt, med bara en seger och hela 16 insläppta mål på sju matcher. Dessutom har relationen med lagets supportrar varit minst sagt ansträngd.

Det började med att hon inför Stockholmsderbyt mot Hammarby hyllade motståndarklubbens arbete för att locka större publik till sitt damlag. Direkt efter matchen, som Djurgården förlorade med 0–3, signerade hon sedan en landslagströja – åt en Hammarbysupporter. Några omgångar senare blev fansens inställning än mer frostig när en SVT-kamera fångade upp hur Lindahl utbrast ”Kan man inte få hålla nollan i det här jävla laget?” efter ett insläppt mål.

Damlandslaget i fotboll

Att hon i en intervju med Expressen dessutom sagt att en flytt till Djurgården först inte lockade eftersom hon upplevt att klubben haft dåligt rykte, har inte direkt förbättrat situationen.

Gerhardsson: ”Ingen bra kultur”

Men kritiken är obefogad, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson. Han har flera gånger sagt att han hoppas att damfotbollen ska fortsätta växa, men utan att ta in de mer destruktiva elementen från herrarnas supporterkultur.

– Jag blir ledsen. Det är tråkigt att det ska behöva vara på det sättet. Det är för mig ingen bra kultur över huvud taget. Jag lider framför allt med Hedvig, att det blir på det sättet. Det gäller att någonstans stå upp för de värderingar som finns, säger Gerhardsson.

Skillnad på klubb- och landslag

Kanske borde de olika medieredaktionerna också fundera på om det varit rätt att lyfta, och därmed förstora, varje ”snedsteg” som Lindahl begått, säger Gerhardsson. Men framför allt tycker han att fansens reaktioner har saknat proportioner.

– Det är väldigt konstigt, man är ju landslagsspelare och en ikon för många. På herrsidan drabbades Zlatan av samma sak när han gick in i Hammarby. Om han skulle signera en tröja åt någon annan supporter … man kan naturligtvis vara supporter för Sverige ändå. Och om vi inte hade ”klungsupportrar”, då skulle vi ju kanske inte ha några supportrar över huvud taget. Man måste nog kunna skilja på landslag och klubblag. Det är lite synd att man inte kan göra det i ett sådant här läge, säger Gerhardsson.

KLIPP: Markus Johannesson om Hedvig Lindahls tid i Dif (24 september 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Bildbyån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet