Peter Gerhardsson nominerad. Foto: Bildbyrån

Gerhardsson kan utses till årets tränare

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson kan utses till årets tränare för damlag i Europa.

Svensken är en av tre som nominerats till priset av europeiska fotbollsförbundet (Uefa).

Nomineringarna tas fram av en jury bestående av journalister samt tränare för toppklubbar och framstående landslag i Europa.

Peter Gerhardsson konkurrerar med Chelseas tränare Emma Hayes och Barcelonas Lluís Cortés om utmärkelsen, båda tog sina respektive lag till Champions League-final föregående säsong. Den svenske förbundskaptenen förde nyligen Sverige till final i OS, där det blev förlust mot Kanada efter straffar.

Damlandslaget i fotboll

Nomineringarna baseras på prestationerna under säsongen 2020–2021.

Uefa har även meddelat nomineringarna till årets tränare på herrsidan, samt bästa dam- och herrspelare.

Italiens förbundskapten Roberto Mancini, Manchester Citys tränare Pep Guardiola och Chelseas Thomas Tuchel slåss om att ta hem årets tränare för herrlag i Europa.

Champions League-mästaren Barcelona dominerar nomineringarna för årets bästa damspelare. Lagkamraterna Jennifer Hermoso, Lieke Martens och Alexia Putellas gör upp om utmärkelsen.

På herrsidan är det mittfältarnas år. Chelseaduon N'Golo Kanté och Jorginho är nominerade tillsammans med Manchester Citys spelmotor Kevin de Bruyne.

Klipp: Kosovare Asllani och fotbollsdamerna hemma igen efter OS-silvret (7 augusti)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet