Gerhardsson söker svar: ”Spelare kommer få chansen”. Foto: Bildbyrån

Gerhardsson söker svar: ”Spelare kommer få chansen”

Uppdaterad
Publicerad

I morgon inleder Sverige gruppspelet i Algarve Cup med match mot Schweiz. Sen väntar Portugal på fredag. Bra motståndare menar Kosovare Asllani, med tanke på vad som väntar i VM.

– Schweiz tror jag är väldigt likt USA i spelstilen, ett fysiskt lag. Och Portugal lite mer likt vår premiärmatch mot Chile, ett tekniskt skickligt lag.

Algarve Cup är stark tradition. Och extra betydelsefullt ett mästerskapsår. Träningsturneringen har till och med kallats ”Lilla VM”. Men även om stornationer, som USA och Tyskland, saknas även i år, så är det här tio dagar av möjligheter att nöta och slipa sådant som absolut kan göra skillnad in mot VM.

För det svenska lagets del handlar det främst om offensiven. Kvaliteten i sista tredjedelen. Och utdelning.

Damlandslaget i fotboll

– Att komma rättvänd och spela bollen framåt från mittfält speciellt, och hota i sista tredjedelen, det är standard. Och sen ska chanserna sitta också, när vi väl får dom, säger Kosovare Asllani till SVT Sport.

Det svenska försvarsspelet sitter oftast. Men Nilla Fischer ser flera detaljer som bör nötas. Med VM som mål.

Slutelvan lika intressant som startelvan

– Att verkligen bli samspelta, att falla exakt samtidigt, hitta avstånden som vi ska ha i backlinjen. Och som lag så tycker jag att vår återerövring, den kan vi slipa på, säger Nilla Fischer.

Förbundskapten Peter Gerhardsson berättar för SVT Sport att nycklarna de här dagarna är djupledsspel, inspelssituationer och att bibehålla ett bra försvarsspel.

Han menar att det av belastningsskäl är självklart att det under de två första matcherna, med bara en dags vila emellan, kommer att bli många byten.

– Väldigt många spelare kommer att få visa upp sig. Sen utvärderar vi. För oss handlar det mer om att hitta olika relationer. En vänsterback passar aldrig en högerback exempelvis. Så vi tittar mer på relationer än att det ska vara en startelva. Slutelvan är lika intressant.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet