Madelen Janogy. Foto: Bildbyrån

Madelen Janogy – skrällen till Portugal

Uppdaterad
Publicerad

Till januariturnén kom Madelen Janogy in som reserv i truppen. Nu är 23-åringen ett steg närmare VM i Franrike. Peter Gerhardsson har nämligen tagit ut anfallaren i truppen till Algarve Cup.

I årets första landskamp, under januariturnén mot Sydafrika i Kapstaden, A-landslagsdebuterade Madelen Janogy när hon fick hoppa in i den andra halvleken i 0–0-matchen.

I går gjorde hon hattrick i svenska cupen mot AIK när hennes Piteå vann med 5-1.

Damlandslaget i fotboll

När förbundskapten Peter Gerhardsson i dag presenterade sin trupp till turneringen i Algarve i slutet av februari, är anfallaren från Piteå uttagen.

23-åringen reser med det övriga svenska landslaget till Portugal för årets upplaga av Algarve Cup, som är en del i uppladdningen inför VM i Frankrike i sommar.

24 spelare uttagna

Förutom Algarve Cup kommer Sverige spela två landskamper till innan de samlas för VM-spel. Det blir den 6:e och 9:e april mot Tyskland och Österrike. Den förstnämnda matchen kommer spelas inför rekordpublik på Friends Arena.

Elin Rubensson utgick från januariturnén på grund av skada, men är med i truppen till Portugal.

– Till Algarve ska vi jobba på att bli bättre med de offensiva delarna. Vi åker 24 spelare, vilket öppnar upp möjligheter. I de första två har vi möjlighet att få ett bra test på de som är med, säger Peter Gerhardsson.

En spelare som saknades var däremot Fridolina Rolfö. Efter sin skada är hon tillbaka i matchspel med klubblaget, men är inte i full form ännu.

– Hon är en av spelarna som vi bedömer att vi gärna vill ha med framöver, men hon behöver mer tid, säger Gerhardsson.

Truppen:

Målvakter: Hedvig Lindahl (Chelsea) Zecira Musovic (FC Rosengård), Cajsa Andersson (Piteå IF)

Backar: Linda Sembrant (Montpellier), Magdalena Eriksson (Chelsea) Hanna Glas (PSG) Jonna Andersson (Chelsea), Nilla Fischer (Wolfsburg), Nathalie Björn (FC Rosengård), Sandra Adolfsson (Vittsjö), Mia Carlsson (Kristianstads DFF), Amanda Ilestedt (Potsdam).

Mittfältare/Forwards: Anna Anvegård (Växjö) Kosovare Asllani (Linköping), Stina Blackstenius (Linköping), Hanna Folkesson (Djurgården), Lina Hurtig (Linköping), Sofia Jakobsson (Montpellier), Madelen Janogy (Piteå), Mimmi Larsson (Linköping), Elin Rubensson (Göteborg), Olivia Schough (Djurgården), Caroline Seger (FC Rosengård), Julia Zigiotti Olme (Göteborg).

Så spelas Algarve Cup för Sverige

27 februari: Sverige-Schweiz

1 mars: Sverige-Portugal

6 mars: placeringsmatcher

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet