Svenskorna positiva till VAR i VM: ”Har fungerat bra”

Publicerad

Med fyra månader kvar till VM i Frankrike har Fifa ännu inte beslutat om VAR ska användas i mästerskapet eller ej. I det svenska landslaget råder det delade åsikter.

Fifas president, Gianni Infantino, kallade förra sommarens VM i Ryssland för ”det bästa någonsin” och hyllade videodomarsystemet, VAR.

– Nu är det svårt att tänka sig fotbolls-VM utan VAR, sade han i en presskonferens efter mästerskapet.

Men Fifa har ännu inte bestämt om tekniken kommer att användas under sommarens VM för damer. Men om den svenska landslagsanfallaren Julia Karlernäs får bestämma, så kommer VAR att finnas även i Frankrike.

– Jag tycker att det skulle vara bra att testa, just eftersom det har gjorts på herrsidan förut, säger hon till SVT Sport.

Delade åsikter i landslaget

Även Linda Sembrant vill se VAR i sommarens VM.

– På det stora hela är jag positiv till VAR, jag tycker att det har fungerat bra.

Men alla är inte lika positiva. Kosovare Asllani tycker att målkamerasystemet är bättre än ett helt VAR-system.

– Men ska man ha det så får man bestämma att vi ska ha det i alla turneringar eller inte alls, men man får ta ett beslut så att vi har något att förhålla oss till, säger hon.

Beslutet kan dröja

Men ett beslut lär dröja. Enligt Fifa skulle installeringen av tekniken bli dyrare eftersom ingen av damernas arenor har den.

– Och sen handlar det dessutom om extra träning, för de som kommer att vara domare under VM. Damer har ju inte traditionellt använt VAR. För det första finns ingen ingenstans som VAR används idag i världen, till skillnad från herrfotbollen där den finns i ligor, och man har ju inte haft riktigt många mästerskap eller testturneringar som man har kunnat använda systemet, säger Hans Hultman, mediachef på Fifa, till SVT Sport.

Ett beslut i frågan väntas som tidigast komma den 15:e mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer