Infantino omvald: ”Känns chanslöst att ställa upp”

Uppdaterad
Publicerad

Under förmiddagen blev Gianni Infantino omvald till Fifa-president.

Men varför fanns det ingen motkandidat?

– Det känns lite chanslöst att ställa upp mot en person som man kommer att förlora mot, säger SVT Sport-reportern Johan Kücükaslan i Morgonstudion.

Fifa-presidenten Gianni Infantino är en man som ofta skapar rubriker.

Från att posera på bilder med politiker till presskonferenser med spridda budskap.

Detta och mycket annat har inneburit att flera europeiska förbund inte hade förtroende för honom inför valet av en ny Fifa-president, däribland det Svenska fotbollsförbundet.

Finns ingen motkandidat

Men trots detta fanns det ingen motkandidat när Infantino gick upp för omval under torsdagen.

– Det kan tyckas konstigt från ett svenskt och europeiskt perspektiv, men det vi inte får glömma är att han är väldigt populär globalt. Han har ett väldigt stort stöd bland mindre nationer. Han har gjort så att Fifa går med mer vinst än någonsin och det betyder mer pengar till dessa förbund. Levererar han pengar till dessa förbund har han även deras stöd, säger SVT Sport-reportern i Morgonstudion och fortsätter:

– Fifa har utökat VM med fler lag och det innebär inte att fler europeiska lag tillkommer utan det är snarare lag från Afrika, Asien och Sydamerika. Han gör ju VM mycket större. Man utökar antalet matcher vilket betyder mer pengar till Fifa och förbunden.

”Ingen chans för någon att vinna”

Men varför fanns det inte en motkandidat till Infantino, även om han är populär bland andra förbund än de europeiska?

– De känner att det är en mäktig man och att ingen har någon chans att vinna. Han är populär globalt bland de internationella fotbollsförbunden. Det känns lite chanslöst då att ställa upp mot en person som man kommer att förlora mot. Sen är det lätt för det Svenska fotbollsförbundet att säga att de inte stödjer honom, de har inget att förlora på det. Det ser bra ut utåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.