Foto: Bildbyrån

Karl-Erik Nilsson: ”Givet det läge som råder möter vi inte Ryssland i EM”

Uppdaterad
Publicerad

Med tre månader kvar till EM är det fortfarande inte helt klart om Ryssland får delta i mästerskapet eller inte.

Men för Sverige spelar beslutet ingen roll.

”Givet det läge som råder möter vi inte Ryssland i EM”, skriver Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson i ett sms till SVT Sport.

Den 6 juli drar damernas EM-slutspel i England igång och Sverige spelar i grupp C tillsammans med Nederländerna, Ryssland och Schweiz.

Det europeiska fotbollförbundet Uefa har dock beslutat att utesluta Ryssland från sommarens mästerskap på grund av landets invasion av Ukraina men eftersom Ryssland har överklagat beslutet ligger ärendet hos Idrottens skiljedomstol Cas.

Det betyder att det fortfarande är oklart om Ryssland deltar i EM eller om en annan nation plockas in.

”Det absolut mest givna är att det interimistiska beslutet står fast, men Uefa kan inte plocka in en ny nation förrän Cas slutligt avgjort ärendet. Vi hoppas på snarast möjligt”, skriver Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet och vice ordförande i Uefa, i ett sms till SVT Sport.

Gerhardsson inte oroad

Att Sverige, med tre månader kvar till EM, inte med säkerhet vet vilken nation man ställs mot ser förbundskapten Peter Gerhardsson inte som ett problem.

– Vi har ett bra team så när vi väl får veta vilka vi ska möta kommer vi kunna scouta det motståndet bra, säger han till Dagens Nyheter.

Till SVT Sport skriver dock Karl-Erik Nilsson att Sverige inte kommer att ställa upp mot Ryssland om de skulle få rätt i Cas.

”Givet det läge som råder möter vi inte Ryssland i EM. Således ingen skillnad mot tidigare ställningstagande”.

Inför herrarnas VM-playoff mot Ryssland tidigare i år vägrade Sverige att spela mot det ryska laget. Senare beslutade Internationella fotbollförbundet Fifa och Cas att Ryssland inte fick spela playoff.

KLIPP: Tre snygga fullträffar från damallsvenskan (omgång 2)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.