Fifa ser ut att skrota den kritiserade varningsregeln inför playoff-spelet. Foto: TT Nyhetsbyrån

Glädjebeskedet: Gula korten kan strykas

Uppdaterad
Publicerad

Turerna har varit många – men nu kommer glädjande besked för fotbollslandslaget.

Samtliga VM-playoff-nationer är överens om att de gula korten bör nollställas.

– Jag hoppas man rättar till detta, säger svenska förbundskaptenen Janne Andersson.

På fredag eftermiddag lottades vilka det svenska herrfotbollslandslaget får möta i det kommande playoff-spelet i mars, där det avgörs vilka tre europeiska lag som går vidare till VM i Qatar nästa år.

Sverige lottades mot Tjeckien i en semifinal på hemmaplan. I en eventuell final väntar antingen Ryssland eller Polen. Den matchen skulle Sverige spela på bortaplan.

Herrlandslaget i fotboll

I Blågult finns i dagsläget sju varningsbelastade svenskar som riskerar avstängning i en eventuell final. Något som Svenska fotbollförbundet (SvFF) försökt ändra på.

Sveriges förbundskapten Janne Andersson är kritisk till hur reglerna ser ut nu.

– Det är märkligt att det har blivit så här från början, säger han.

I november gick man samman med Norge och Finland och vädjade till internationella fotbollsförbundet, Fifa, om att varningarna från VM-kvalet bör nollställas i playoff – men fick avslag.

”110 spelare riskerar avstängning”

– Vi tycker att det är orimligt och urholkar principen av fairplay. Det hänger ju ihop med att det varit olika många matcher i grupperna. Grupp A till E spelade åtta matcher och grupp F till J spelade tio, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare i SvFF.

Han fortsätter:

– När vi tittar på det är det uppåt 110 spelare som tar med sig gula kort in till playoff-spelet och riskerar missa en avgörande playoff-match.

Svenska fotbollförbundet valde i i förra veckan att ta frågan vidare till Europeiska fotbollsförbundet (Uefa), som ansvarar för playoffspelet.

Efter att nationerna som ska delta sagt sitt tycks läget ha ljusnat.

– De här tolv lagen har enats om att ackumulerade gula kort bör nollställas inför playoff, säger Sjöstrand.

– Nu kommer Uefa ta frågan vidare till Fifa. Fifa ska sedan fatta ett beslut i frågan. Men nu finns det förutsättningar eftersom att alla lag vill ha det på det här sättet. Inget är klart än men det finns en viss förhoppning.

”Fått positiva signaler”

Janne Andersson säger att han inte utgår från att reglerna ändras. Men hans förhoppning är att de ändå gör det i slutändan

– Jag har inte pratat med Håkan om det här än. Men de signaler jag har fått är positiva om att de ändras, säger han.

Zlatan Ibrahimovic och Emil Krafth, som drog på sig varsin andra varning mot Spanien, kommer dock att vara fortsatt avstängda även vid en regeländring.

– Jag lyfte det på ett möte med Uefa i torsdags förra veckan. Då kom vi kom fram till att vi får kompromissa. Vi tyckte avstängningar också skulle strykas, men nu har de här tolv länderna enats om att avstängningar följer med och gula kort stryks, säger Sjöstrand.

TT: När kan regeländringen godkännas?

– Kvalet är i mars så vår förhoppning är att det inte blir inom en alltför avlägsen framtid. Vi hoppas att de är lyhörda för playofflagens samlade uppfattning, säger Sjöstrand.

KLIPP: Experten listar förhoppningar inför playoffen

De har ett gult kort

De sju svenska spelarna med en varning:

Ludwig Augustinsson, Kristoffer Olsson, Alexander Isak, Viktor Claesson, Victor Nilsson Lindelöf, Mattias Svanberg och Joakim Nilsson.

Även förbundskapten Janne Andersson står på en varning.

Zlatan Ibrahimovic och Emil Krafth är avstängda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet