Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så ser Norling på Goitoms framtid: ”Förbannat bra och viktig för laget” Foto: Bildbyrån

Goitom kan fortsätta på planen: ”De tankarna går ju så klart”

Uppdaterad
Publicerad

Tanken var att han skulle bli tränare nästa år.
Men efter en ny succésäsong kan Henok Goitom fortsätta på planen.
För SVT Sport berättar sportchefen, tränaren och huvudpersonen om hur de ser på AIK-kaptenens framtid.
– De tankarna går ju så klart, säger Goitom om spel nästa år.
– Han är förbannat bra och viktig för det här laget, säger AIK-tränaren Rikard Norling.

I november aviserade klubben att Goitom och AIK var överens om nytt treårskontrakt – ett år som spelare, två år som assisterande tränare. Ett tecken på att spelarkarriärens slut närmade sig, även om det framgick att tränardelen skulle skjutas upp om Goitom fortsätter som spelare.

Ett annat tecken var att han var petad i inledningen av säsongen. Men så fort han började spela visade 34-åringen, som fyller 35 samma dag som derbyt mot Hammarby, att han fortfarande är vital för AIK innanför sidlinjerna.

– Jag trodde inte, om jag ska vara helt ärlig, att Henok skulle ta en sån fart som han gjort här när vi kommit in i januari, februari, mars. Då såg det inte ut som han skulle nå dithän han är i dag, kvalitetsmässigt, säger Norling.

Kommer du försöka övertala honom att fortsätta?

–  Bra fråga... Svårt att svara på den. Dels är det kopplat till min egen framtid, det andra är om Henok känner att det skulle vara rätt har jag full respekt för det. Och det tredje är att han är förbannat bra och viktig för det här laget, säger Norling och fortsätter sedan:

– Samtidigt är det väl en fråga riktad till Björn (Wesström, sportchef) i och med att det är han som ansvarar för truppformeringen.

Wesström: ”Svårt att vara förvånad över det”

Sagt och gjort – här är Björn Wesströms ord om Goitoms framtid.

– Vi sätter oss ner med alla som har utgående avtal efter att vi tävlat klart, så får vi se hur framtiden ser ut per individ. Henok är och kommer vara en betydelsefull person och funktion för AIK över tid, oavsett om han är spelare eller ej.

Wesström är inte förvånad över den kvalitet en snart 35-årig Goitom uppvisar.

– Han är så pass bra, därför är det svårt att vara förvånad över det. Han sköter sin kropp och vet vad han behöver göra för att vara en toppklass allsvensk spelare och det kommer inte förändras bara för att han blivit äldre, säger Wesström.

Goitom: AIK inte beroende av mig

AIK-kaptenen poängterar att det bara inte är upp till honom – ”det är inte bara jag själv som kan säga att jag vill ha tre år, vi måste komma överens” – men kommer meddela sin intention med framtiden snart.

– När man spelar fotboll under året så känner man ”ska man spela nästa år också?”, de tankarna går ju så klart. Men det har varit mer fokus på här och nu, säger han och fortsätter:

– Nästa landslagsuppehåll har man lite mer tid att tänka på det. Förhoppningsvis kommer det ett svar i oktober.

Känslan är att AIK fortfarande är väldigt beroende av dig – är du förvånad över det och hur det gått i år?

– Beroende av mig tror jag inte. Kolla bara på Celtic-matchen. Det var otrolig fart och fläkt, säger han och förklarar sin egen framgång:

– Efter första 2-3 omgångarna av allsvenskan kände jag att jag behövde göra lite mer, lite fler och lite annorlunda saker. Då började jag med dynamisk stretchning bland annat och har verkligen tagit hand om kroppen mycket mer än tidigare, det har verkligen hjälpt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer