Goitom stor hjälte – AIK vidare i Champions League efter rysare

Uppdaterad
Publicerad

0-0 i paus och säkert viskades det på läktarna på Friends. Men oron reddes snabbt ut. Och den som skulle göra det – gjorde det. Lagkapten Henok Goitom klev som så många gånger fram. Båda gånger med otäck straffområdesprecision i det som blev en 3-1-seger.

Han har kritiserats i år, men hur många gånger har han inte klivit fram – AIK:s lagkapten Henok Goitom.

I knivigt 0-0-läge mot 811-rankade Ararat Armenia klev han fram den rutinerade profilen.

1-0, strax efter paus via en lätt vrickning i offensivt straffområde och publiken kunde andas igen. Fint assisterad av inbytte Rasmus Lindkvist.

Också 2-0, den här gången på pannan, men lika pricksäkert som sex minuter tidigare.

– Målen fulländar ens arbete en sådan här kväll. Och när man gör mål blir man också påmind om att man kan, säger Henok Goitom till SVT Sport.

Sebastian Larsson gjorde sedan 3-0 på straff och trots lite darr vann AIK med 3-1.

”Nu blir det tuffare”

– Efter 3-1 hotar de oss och det blir lite så eftersom vi sjunker, i de lägena kanske vi borde stå upp lite mer, fortsätter han. Man vill aldrig vara i en sådan situation men på nåt sätt är jag lite glad, för det gör att vi kan prata om det inför nästa match.

– Det känns bra så klart, det var vårt mål och efter en frustrerande match förra veckan med besvikelse så visste vi att man måste jobba hårt. Det spelar ingen roll vilket lag man möter, säger Sebastian Larsson.

AIK är därmed vidare till Champions Leagues andra omgång. Nu väntar drygt 12,5 miljoner kronor i utdelning för klubben.

I nästa omgång väntar slovenska mästarna Maribor.

– Det är så klart det blir tuffare nu, det väntar vi oss. För bara några år sedan var de i Champions Leagues gruppsspel, säger Sebastian Larsson.

Fakta: Det här händer nu

AIK är vidare från första kvalrundan till Champions League efter totalt 4–3 mot Ararat-Armenia. I nästa runda ställs den regerande svenska mästaren mot antingen Valur från Island eller Maribor från Slovenien. (Maribor vann första mötet på Island med 3–0). AIK inleder på bortaplan (i Maribor eller Reykjavik) den 24 juli, med returmöte hemma den 31 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.