Göteborgs nya smäll – Häcken överlägset i derbyt

Det finns inte längre några tvivel om vilket som är Göteborgs bästa lag.

Häcken var överlägset och vann med 4–1 i derbyt på Hisingen – nu är läget allt allvarligare för IFK Göteborg i bottenstriden.

– Jag tror inte någon vill uppleva en 4-1-förlust i sin allsvenska premiär, säger debuterande målvakten Tom Amos till SVT Sport.

IFK Göteborg med ynka en vinst på de senaste sex matcherna ställdes mot Häcken med hela fem vinster på de senaste sex matcherna. Det fanns inga tvivel om vilket som var det formstarkaste laget inför mötet. Det gör det inte heller efter matchen.

Häcken stod för en stor show framför hemmasupportrarna på Hisingen och körde över rivalen med hela 4–1 i en tillställning som länge såg ut att kunna sluta i större segersiffror än så.

– Jag tror inte någon vill uppleva en 4–1-förlust i sin allsvenska premiär. Vi kämpar på så gott vi kan, vi har inte haft all tur i alla matcher. Jag vet inte, vi får snacka ihop oss, säger Tom Amos till SVT Sport.

Debutanten imponerade

Bortalaget tvingades starta med 20-årige allsvenska debutanten Tom Amos i mål efter att den ordinarie målvakten Erik Dahlin åkt på en förkylning. Trots de fyra insläppta målen gjorde debutanten en hyllad insats i derbyt, men tvingades kapitulera redan i den 26:e minuten när jämnårige Daleho Irandust stod för en fin framspelning till Viktor Lundberg som kunde göra matchens första mål.

Det skulle bli startskottet på en ordentligt målrik period. Inom loppet av 40 minuter hade Häcken ökat på till hela 4–0 efter ett nytt mål av Lundberg, ett av Irandust och ett genom anfallaren Alexander Jeremejeff.

– Vi spelar bra fotboll och löper för varandra, då kommer chanserna. Då gäller det bara att sätta dit dem, och det gör vi i dag. Vi försöker komma så bra som möjligt, vi har kul på planen, säger Häckens tvåmålsskytt Viktor Lundberg till SVT Sport.

Närmar sig kvalplats

Göteborg fick in ett tröstmål i den 69:e minuten genom hemvändande nyförvärvet Robin Söder, men mer än så skulle det inte bli. I stället var det Häcken som kontrollerade matchen under den sista halvtimmen och gav Göteborg sin fjärde raka match utan vinst.

Häcken ligger nu femma i serien på 37 poäng, medan IFK Göteborg står på 24 poäng. Tabellelvan har nu bara sex poäng ner till kvalplats med åtta omgångar kvar att spela.