Håkan Sjöstrand bekräftar att 50 personer får komma in på elitfotboll. Foto: Bildbyrån

SvFF: 50 personer i publiken tillåtet även på elitfotboll

Uppdaterad
Publicerad

I måndags ändrade Svenska fotbollförbundet sina rekommendationer till att föreningar nu får ta in 50 personer på sina matcher. Då stod det att rekommendationen främst gäller breddfotboll. Men då till exempel Piteå i kväll tar in publik på sin damallsvenska match gör de inget fel.

Piteå och Örebro tänker ta in 50 personer på sina damallsvenska matcher ikväll, medan Rosengård har tolkat rekommendationerna som att de inte får det.

Enligt Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på SvFF, bryter Piteå och Örebro inte mot några rekommendationer.

– Det är möjligt för alla föreningar att ha upp till 50 personer. Om man kan säkerställa att det inte är fler än 50 personer, oavsett om det är en bredd- eller elitförening, så är det möjligt inom ramen för de lagar och förordningar som gäller, säger han till SVT Sport.

Det ställs ändå krav på att det är en inhägnad idrottsplats och ett kontrollerat arenautrymme och om man inte kan garantera det ska man inte ta in publik. Lagen och de som utför matchen räknas inte med bland de 50 personerna.

Rosengårds sportchef Therese Sjögran sade tidigare idag att de hade tolkat rekommendationerna som att de inte fick ta in publik i och med att det är elitidrott. Efter Sjöstrands förtydligande lär de nu göra det i sin nästa match.

– Vi blev lite tagna idag eftersom det har varit prat om breddfotboll. Nästa match är Göteborg hemma så då får vi titta på det, säger hon till SVT Sport.

Från svensk fotbolls sida har man sedan tidigare lämnat in en begäran till regeringen om att de ska ompröva begränsningen av offentliga tillställningar med mer än 50 deltagare.

– Det är en ödesfråga för fotbollen. När vi ser på toppfotbollen och betydelsen av publikintäkterna man nu inte har, så ser man att det får oerhörda konsekvenser, säger Sjöstrand.

KLIPP: Sjöstrand: ”Fotbollen har näringsförbud just nu” (15 maj 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Håkan Sjöstrand, generalsekreterare i Svensk fotbollförbundet, riktar kritik mot Folkhälsomyndighetens "långsamma hantering".

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer