Håkan Sjöstrand, generalsekreterare hos Svenska Fotbollförbundet. Foto: Bildbyrån.

Håkan Sjöstrand om Hammarbys internmatcher: ”Finns inte utrymme för kreativa tolkningar”

Uppdaterad
Publicerad

– Vi försöker vara kreativa, sade Hammarbys sportchef Jesper Jansson inför dagens internmatcher på Tele2 Arena.

Matcherna kritiseras nu av stora krönikörer.

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand har inte sett matcherna, men är tydlig i sin åsikt:

– Det finns inte utrymme för kreativa tolkningar och att hitta kryphål som riskerar att bli fel, säger han.

Zlatan Ibrahimovic deltog i dag i de internmatcher som Hammarby och deras samarbetsklubb IK Frej i dag spelade på Tele2 Arena.

Matcherna tv-sändes, och har vållat stora protester på flera håll. Bland annat kritiseras de av Sportbladets krönikör Patrik Brenning.

Corona och idrott

”Det här gick emot allt vad Tegnell vädjat om och det sorgliga är att Hammarby kommer komma undan med det”, skriver Brenning.

Expressens Noa Bachner:

Bachner: ”När de flesta lyssnade på vad myndigheten faktiskt sa noterade Hammarby vad den inte sa”.

”Svårt att förhålla sig till”

Sportchefen Jesper Jansson fick av Dplay frågor kring hur de tänkt, och försvarade sig då:

– Jag tror att det ser ut så här på alla fotbollsträningsplaner runt om i Sverige. Det blir svårt att förhålla sig till. Det är våra killar, de träffas dagligen och sen är det olika storlekar på spelet, ibland är det åtta mot åtta och ibland är det elva mot elva. Det är så det ser ut, sade han.

– Man försöker vara lite kreativ och hitta lite nya lösningar.

”Ett vuxenansvar”

När SVT Sport pratar med Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand har han inte sett Hammarbys internmatcher, men är ändå tydlig kring vad som gäller:

– Det pågår en pandemi just nu, och då finns det inte utrymme för kreativa tolkningar och att hitta kryphål som riskerar att bli fel. Det är väldigt viktigt att vi alla tar ett ansvar för den situation som råder och att vi med god marginal håller oss på rätt sida av myndigheternas beslut och rekommendationer och jag utgår från att alla har förstått det, säger han, och fortsätter:

– Om man bortser från de regler och riktlinjer som finns så handlar det ju även om ett vuxensansvar och att använda sunt förnuft. Vi måste hela tiden tänka igenom vilka signaler olika beteenden skickar.

”Regelverket är tydligt”

Stadsepidemiolog Anders Tegnell fick på dagens presskonferens en fråga om händelsen.

– Regelverket är tydligt: Det ska inte vara några matcher på seniornivå. Vad man sedan definierar som match och inte match … den frågan får gå till Svenska fotbollförbundet och Riksidrottsförbundet, men regelverket är väldigt tydligt, sade han.

Zlatan tränar med Hammarby – och öppnar för spel i allsvenskan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet