Hammarby vann premiären inför storpublik

Hammarby vann den allsvenska premiären mot Helsingborg med 2-1 inför fullsatta läktare. 30126 var den högsta publiksiffran för Hammarby på Tele2 Arena sedan 2019.

– Man har väntat på det här hela försäsongen och det var skönt att få en bra start. Fansen får med sig laget och det går inte att beskriva den känslan, säger Williot Swedberg till Discovery+.

På tilläggstid gjorde inbytte Swedberg 2-0 efter att Helsingborgsförsvaret inte fått bort bollen och sångerna fyllde arenan. Sångerna tystnade när Assad Al Hamlawi nickade in reduceringen 2-1 i den 97:e minuten men det var alldeles för sent.

– Det finns en hel del som vi som nykomlingar kan ta med oss mot ett topplag på bortaplan inför 30000, men vi räckte inte till i dag. Vi gjorde det för sakta, säger HIF:s tränare Jörgen Lennartsson.

Ludwigson gjorde premiärmålet

I den 18:e minuten slog Mohanad Jeahze en hörna från höger. Samtidigt sprang Ludwigson sig loss och nickade in 1-0 från snäv vinkel vid den bortre stolpen när HIF tappade markeringen. Hemmaklacken bakom målet bröt ut i ett efterlängtat jubel när publiken till fullo var tillbaka efter två pandemiår.

HIF tryckte på för en kvittering. Med tio minuter kvar drog Joseph Amoako till med ett hårt skott som Hammarbys målvakt Oliver Dovin fick tänja sig för att rädda. Annars skapade inte Helsingborg speciellt mycket.

Tre ramträffar för Hammarby

I slutminuterna noterades Hammarby för sin tredje ramträff (egentligen fjärde också) när Astrit Selamani sträckte fram foten på Ludwigsons inlägg. Bollen gick i ribban och ner i höger stolprot och gick parallellt med mållinjen. HIF-målvakten Kalle Joelsson agerade behärskat när han tog hand om bollen på rätt sida mållinjen.

Efter en dryg halvtimme opererade Astrit Selmani på egen hand på offensiv planhalva. Han drog sig inåt från vänsterkanten och avlossade ett tungt skott högt upp i den bortre högra stolpen och bollen studsade ut på planen.

Det var andra ramträffen för Bajen i första halvlek. Nahir Besara hade ett skott i ribban efter en hörna efter 20 minuters spel.

KLIPP: Ludwigson hyllar Hammarbyfansen efter premiären