Drömstart när Hammarby vände underläge till avancemang

Hammarby vände underläge till avancemang i Europaspelet efter en offensiv uppvisning på hemmaplan.

Gästerna Cukaricki åker hem till Serbien med svansen mellan benen efter 5-1 och totalt 6-4 på Tele 2 Arena.

– Jag är oerhört stolt över alla grabbar och ledare som är med och gör den här vinsten, säger Astrit Selmani i Aftonbladet sändning.

Hemmalaget inledde matchen i en rasande fart, redan efter sju minuter ropade de runt 7800 grönvita som släppts in på straff när Astrit Selmani gick omkull i straffområdet.

Fem minuter senare vann Akinkunmi Amoo bollen nere vid hörnflaggan och hittade med ett studsande inspel till en framstormande Mohanad Jeahze.

Vänsterbacken drog till på ett tillslag, gav Hammarby ledningen och satte tonen för den första halvleken.

24-åringens vänsterfot låg bakom mycket, om inte det mesta när Hammarby därefter stundtals bjöd på bländande anfallsfotboll.

Även om gästerna hann missa en jättechans innan Astrit Selmani kvitterade dubbelmötet med sitt 2-0-mål i den 26:e minuten.

Anfallaren sprang ikapp Gustav Ludwigssons genomskärare och chippade iskallt bollen över målvakten Djordje Petrovic.

Nickspecialisten fixade ledningsmålet

Eftersom bortamålsregeln inte längre gäller i europeisk klubblagsfotboll betyder det att Hammarby där och då kvitterade serbernas 3-1-ledning från det första mötet förra veckan.

Strax innan paus kunde en omarkerad och möjligen dåligt scoutad nickspecialist i Björn Paulsen nicka in 3-0 efter en hörna och sätta Bajen i förarsätet.

Men Hammarby blev kanske lite för bekväma och släppte in Cukaricki i matchen i andra halvek.

Ett inspel från vänster skar igenom fem Hammarbyspelare innan senegalesen Ibrahima Ndiaye kunde rulla in 1-3.

– De gör ett mål men vi viker inte ner oss. Vi växlade upp och gör två till. Jag tror det är närmare 7–1 än 3–2. Men så är det, man slappnar av i tre minuter och så gör de mål. Men vi har sådan tro på oss själva och vet vad vi kan, säger Astrit Selmani.

Jeahze passningsfot avgörande

Förlängningsläge i dubbelmötet i drygt tre minuter. Sen hittade Jeahze med ett av sina många låga inlägg fram till inhoppade Williot Swedberg. Anfallstalangen tog emot bollen och avslutade i en följsam rörelse tätt innanför stolpen.

Fem minuter senare utnyttjade Jeahze sin fina passningsfot igen när han stenhårt serverade Astrit Selmani som med en spänd utsida tryckte in 5-1.

Hammarby möter härnäst Basel i ett play off om en plats i gruppspelet i det nyinrättade Conference League. Hammarby inleder borta den 19 augusti avslutar hemma en vecka senare.

Fakta: Prispengar i Europa Conference League

Prispengar om Hammarby tar sig vidare till gruppspelet.

Plats i gruppspelet: 30 miljoner kronor (2,9 miljoner euro).

Vunnen match: 5,1 miljoner kronor (500 000 euro).

Oavgjord match: 1,7 miljoner kronor (166 000 euro).

Gruppseger: 6,6 miljoner kronor (650 000 euro).

Grupptvåa: 3,3 miljoner kronor (325 000 euro).

Playoff till utslagsmatcherna (grupptvåor – möter grupptreor från EL): 3 miljoner kronor (300 000 euro).

Åttondelsfinal: 6,1 miljoner kronor (600 000 euro).

Kvartsfinal: 10,2 miljoner kronor (1 miljon euro).

Semifinal: 20,4 miljoner kronor (2 miljoner euro).