Jakob Michelsen blir ny tränare i Hammarby. Foto: Sønderjysk Elitesport/TT Nyhetsbyrån

Jakob Michelsen ny tränare i Hammarby

Uppdaterad
Publicerad

Den 36-åriga dansken Jakob Michelsen tar över tränarposten i Hammarby efter sparkade Nanne Bergstand. ”Vi är oerhört nöjda”, säger Hammarby Fotbolls vd Henrik Kindlund.

Hammarby sparkade Nanne Bergstrand med motiveringen att klubben ”behövde få in en ny röst”.

Den nya rösten blir alltså Jakob Michelsens, en 36-årig dansk som kommer ansluta från Sönderjyske i danska Superligan.

– Vi är oerhört nöjda med att vi lyckats rekrytera Jakob Michelsen som tränare i Hammarby de närmaste tre åren. I Michelsen får vi en taktiskt driven tränare och en mycket god ledare, säger Hammarby Fotbolls vd Henrik Kindlund i ett pressmeddelande.

Tar över i januari

Jakob Michelsen kommer att leda Sönderjyske fram till att den danska ligan tar vinteruppehåll och tar över Hammarby i januari. Han har skrivit på ett treårskontrakt med Stockholmsklubben.

– Jag fokuserar till 100 procent på Sönderjyske fram till den nionde december när vi har sista matchen och därefter ska jag sätta mig och se en massa filmer med Hammarbys matcher. Sen ska jag prata mer med den sportsliga ledningen, sportchefen Mats Jingblad och chefsscouten så att vi kan blicka fram emot en ny säsong, säger 36-åringen.

Michelsen blev förra säsongen utnämnd till Årets tränare i Danmark, efter att ha fört Sönderjyske till en historisk andraplats i ligan, klubbens bästa placering någonsin. Det innebar även kvalspel till Europa League, där Sönderjyske slogs ut av tjeckiska Sparta Prag i den sista playoff-rundan före gruppspelet.

”Ett spännande namn”

SVT Sports expert Daniel Nannskog ser positivt på Hammarbys val av ny tränare.

– Det är en kille som vill spela fotboll längs backen, vilket är ett måste för att få bra resultat på konstgräset på Tele2. Det ska också vara en bra taktiker. Ett spännande namn, säger Nannskog.

36-årige Michelsens ringa erfarenhet är dock ett frågetecken, menar experten.

– Det är en sak att utan press föra upp en liten klubb som Sönderjyske till toppen. I Hammarby är det större press, högre krav och mer publik.

Jakob Michelsen har tidigare även tränat danska division 1-klubbar och ungdomslandslag i Tanzania.

Fakta: Jakob Michelsen

Född: 30 september 1980 (36 år)

Från: Tønder, Danmark

Klubbar: Skovbakken (2009–2010), Hobro (2011–2012), Tanzania U19 (2012–2013), Skive IK (2014–2015), Sønderjyske (2015–2016), Hammarby (2016–)

Kuriosa: Kallas ”Mini-Mourinho” på grund av sin låga ålder och sin taktiska förmåga. Prisades som årets tränare 2015 för sitt första halvår i Sønderjyske.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.